"Холодна війна" між США і Китаєм вже на порозі - експерт

Укрінформ
Реальна війна між двома основними полюсами влади сьогоднішнього світу - США та Китаєм - поки не загрожує, але "холодна війна", швидше за все, вже на порозі.

Про це сказав директор Азіатської програми влади і дипломатії в Інституті Лоуі в Сіднеї Ерве Лемає, під час виступу в Давосі і представляючи науковий аналіз свого інституту.

"Не можна виключити можливості того, що економічна холодна війна ризикує перейти в гарячу", - сказав учений, нагадавши, що маса конфліктів в історії розвивалися на основі економічних суперечностей.

Однак в тому, що стосується перегонів військових озброєнь, то тут Китаю до США ще далеко, попри те, що він нарощував в останні роки відповідні витрати швидше у відсотковому відношенні до ВВП, ніж Сполучені Штати.

У той же час, КНР в якийсь момент може цілком обігнати Сполучені Штати в "гонці технологічних озброєнь". Перешкодою ж цього може послужити те, що західні ринки закриваються для китайських технологій, прикладом чого може служити компанія Huawei.

За оцінками сіднейського інституту, у США практично немає шансів стримати тенденцію до скорочення економічного і оборонного розриву між двома країнами, а спроби зробити економіки менш взаємозалежними, матимуть обмежений ефект на економічне зростання Китаю.

В цілому, буде спостерігатися "довга боротьба політичної волі і економік", - резюмував Лемає.

Читайте також: Меркель у Давосі застерегла від повторення банківської кризи

За його словами, "зрозуміло, що ми рухаємося в напрямку світу, який визначається меркантильністю, геополітикою та логікою нульової суми, до того, що деякі називають новою холодною війною".

При цьому Лемає та його колеги вважають, що навіть якщо буде така "нова холодна війна" між США та Китаєм, в ній не буде фіксованих блоків, що було характерно для часів першої холодної війни, оскільки все більшу роль будуть грати невеликі гравці, "середні сили", в Азії і в інших частинах світу, які будуть лавірувати між названими двома великими полюсами впливу, приймаючи позицію "стратегічної автономії".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-