Тероризм посилює позиції в інтернеті - експерти у Давосі

Тероризм посилює позиції в інтернеті - експерти у Давосі

Укрінформ
Терористичні організації, передусім "Ісламська держава", все більше використовують мережу інтернет для планування та координації своїх дій, вербування нових членів та отримання фінансування.

На цьому наголосили міжнародні експерти у сфері боротьби з тероризмом від Давоського економічного форуму на панельній сесії "Еволюція тероризму: як адаптуються суспільство та інституції", повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Ми спостерігаємо серйозну еволюцію форми тероризму, який мігрує до інтернету", - наголосив президент провідного американського аналітичного центру Brookings Institution Джон Аллен.

За його словами, терористи хочуть бути здатними "планувати глобально, пересуватися регіонально і атакувати локально".

Експерт зазначив, що з розвитком цифрових технологій терористи стали активно використовувати як відкритий інтернет, так і так званий "дарквеб" та зашифровані додатки. Саме ці нові можливості цифрової епохи, зокрема, значно спростили вербування нових бійців та зробили можливим той феномен, коли тисячі осіб з сотні країн поїхали воювати в Сиріїю та Ірак на боці так званої "Ісламської держави".

Аллен також вказав на те, що наразі спостерігається "симбіоз між традиційним тероризмом і організованою злочинністю" у т.ч. у кіберсфері.

За словами керівника американського аналітичного центру, в розвинутих країнах існує всеохоплючий підхід у боротьбі з тероризмом, налагоджено міжурядову співпрацю в плані обміну інформацією, обмеження пересування терористів та техніки, протидії різноманітним тактикам. Водночас, в країнах, які розвиваються, існують суттєві прогалини в цьому плані, і потрібно допомагати їм у цій сфері.

Читайте також: Клімкін у Давосі розповів про російські фейки

Генеральний директор Королівського Об'єднаного інституту оборонних досліджень Карін фон Гіппель також наголосила, що терористи все більше мігрують в інтернет, використовуючи різноманітні платформи та зашифровані додатки. За її словами, хоча після останніх досягнень міжнародної коаліції "Ісламській державі" і не вдалося створити фізичний халіфат, все ж вона продовжує існувати в інтернеті .

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-