Спроба Мааса переконати Лаврова провалилася - ЗМІ

Спроба Мааса переконати Лаврова провалилася - ЗМІ

Укрінформ
Міністр закордонних справ ФРН Хайко Маас не добився своєї мети візиту в Москву до російського колеги Сергія Лаврова, оскільки не отримав ніяких позитивних відповідей ні щодо ракетного договору, ні щодо українського питання.

Про «безнадійну місію» німецького чиновника до Москви пише Spiegel.

«Більшого не можна було очікувати. Його подорож служить лише ще одним доказом залучення. Він (міністр) мав продемонструвати, що німці не залишають ніяких спроб використовувати можливості», - йдеться у статті.

Її автори віддають належне главі німецького МЗС за те, що він хоча б намагався. Зокрема, запропонував Лаврову відправити німецьких і французьких спостерігачів у Керченську протоку, щоб «документувати» вільний прохід кораблів. Лавров критично поставився до цієї пропозиції і заявив, що для торговельних суден завжди був вільний прохід. «Однак це неправда, українські кораблі часто не могли пройти протоку минулого року протягом декількох днів», - заперечують автори.

Головним же завданням Мааса у Москві було врятувати Договір про обмеження ракет середньої і меншої дальності, ключ до якого лежить у руках Кремля.

Незважаючи на всі зусилля, «з таким, як Лавров, заклики Мааса не мають жодних шансів», йдеться у статті. За словами її авторів, глава російського МЗС, який займає цю посаду з 2004 року, минулої п'ятниці повівся так, як зазвичай поводиться на прес-конференціях останнім часом - як учитель, що довго втовкмачує учням (журналістам) про те, що це США не хочуть бачити фактів, а Росія все робить дуже прозоро, і це саме Москва робить усе можливе для збереження договору.

«Але Маас не захотів залишати це так. Після Лаврова він ще раз бере слово, щоб доповнити, вірніше поправити, російського міністра», - наголошується в публікації.

Обом сторонам мало би бути відомо ще до візиту Мааса, що договір ДРСМД не врятувати, йдеться у статті. Уже візит радника президента США Дональда Трампа з питань безпеки Джона Болтона до Москви в жовтні минулого року показав, що тут немає ніяких шансів. Маас, тим не менш, усе ж спробував. Він анонсував проведення в березні у Берліні конференції щодо всеосяжної глобальної архітектури контролю над озброєннями. Лавров ініціативу вітав, однак участі Росії в ній не пообіцяв.

Читайте також: Маас каже, що у Москві вимагав звільнення українських моряків

У статті звертається увага на те, що Лавров майже не реагував на критику колеги і не відповідав на дружні знаки гостя, такі як звернення «дорогий Сергію», взагалі практично не дивився на свого візаві, що чітко говорить про градус відносин між країнами.

«Застій панує не лише щодо проблеми ДРСМД, але і в питанні України», - констатують автори.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-