Nord Stream є політичним проектом, але зупиняти його вже недоцільно — Ішингер

Nord Stream є політичним проектом, але зупиняти його вже недоцільно — Ішингер

Укрінформ
Проект газопроводу "Північний потік-2" є нічим іншим, як політичним проектом, проте зупиняти його на цій стадії вже недоцільно.

Таку думку висловив голова Мюнхенської конференції з безпеки (MSC) Вольфганг Ішингер у коментарі журналістами у Берліні в четвер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я власне вважаю, що відмовлятися від нього (проекту) зараз, після 10 років дискусій, виконання 90% робіт, було би поганою ідеєю", - заявив Ішингер.

Пояснив він свою позицію тим, що це зіпсує в очах партнерів імідж німецької зовнішньої політики, яку всі вважають надійною і послідовною, яка не ухвалює несподіваних рішень.

Доброю ідеєю, на його думку, було б, якби Німеччина у Брюсселі вийшла із ініціативою про те, що з цього моменту енергетична зовнішня політика буде частиною юрисдикції Єврокомісії в галузі енергетики.

Ішингер переконаний, що якби ЄС хотів мати послідовну і таку, яка сприймалася би всіма сторонами, спільну зовнішню політику, то не допустив би, щоб в енергетичній зовнішній політиці продовжували панувати національні преференції.

За його словами, спільна послідовна зовнішня політика стосовно Росії не може виключати тему енергетики. Але зараз склалася така ситуація, що нинішні правила та критерії дозволяють говорити німецькому уряду, що те, що роблять фірми, не заборонено європейськими законами, заявив Ішингер.

При цьому він зазначив, що події останнього часу в Україні, транзитній країні, яку оминає трубопровід "Північний потік-2", драматично змінили політичні умови, тому не тепер не можна стверджувати, що це є лише суто комерційний проект. "Ми не можемо не визнати, що "Північний потік-2" є високо політичним проектом", - підкреслив Ішингер.

Читайте також: Ситуація у світі загрозлива, як ніколи - Ішингер

Як повідомляв Укрінформ, газопровід "Північний потік-2" будується з Росії до ФРН в обхід України через Балтійське море. Його довжина становитиме більш як 1200 км, пропускна здатність - 55 млрд кубометрів газу на рік.

Газопровід будує російський Газпром спільно з європейськими компаніями Engie, Uniper, OMV, Shell і Wintershall.

Україна виступає проти будівництва "Північного потоку-2" через можливу втрату статусу транзитної держави. Крім того, противниками "Північного потоку-2" є США, Польща і країни Балтії, застерігаючи, що ЄС потрапить у залежність від російського газу. Однак у Німеччині заявляють, що проект економічний, а не політичний.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-