Словаччина офіційно представила пріоритети головування в ОБСЄ

Словаччина офіційно представила пріоритети головування в ОБСЄ

Укрінформ
Словаччина офіційно представила пріоритети головування в ОБСЄ

Про це заявив діючий голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Словаччини Мирослав Лайчак під час засідання Постійної ради у четвер у Відні, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Австрії.

"Ми маємо намір займатися такими питаннями, як посередництво, урегулювання та запобігання конфліктів, а також становищем людей, які страждають в результаті цих конфліктів", - заявив Лайчак, представляючи перший ключовий пріоритет.

За його словами, ситуація в Керченській протоці та в регіоні в цілому викликають велику занепокоєння.

При цьому, Лайчак наголосив, що потрібно розібратися з наявним інструментарієм та навчитися ним краще користуватися: "Це стосується існуючих інструментів роботи та механізмів – наприклад, Структурований діалог чи Управління та реформування сектора безпеки. Потрібно також шукати нові можливості і робити це успішніше, це такі теми як гендерний мейнстрімінг, розширення участі жінок у сфері безпеки". Окремо він вказав на важливість ефективного використання механізмів, які є на місцях, зокрема, це стосується СММ ОБСЄ в Україні.

Водночас глава МЗС Словаччини вказав, що потрібно "починати планувати наше реагування на виклики завтрашнього дня". "І тому наш другий пріоритет – більш безпечне майбутнє", - заявив він.

Читайте також: Голова ОБСЄ під час візиту до України зосередиться на пошуку діалогу на Донбасі

Словацьке головування має намір задіяти ОБСЄ як платформу для розвитку діалогу щодо "більш безпечного майбутнього" як в регіональному, так і міжнародному масштабі.

Третім ключовим пріоритетом він назвав ефективну багатосторонню дипломатію.

Діючий голова ОБСЄ наголосив, що будь-який виклик – від тероризму до зміни клімату – можна вирішити лише спільно. Водночас він зазначив, що заяв недостатньо, потрібно чіткі дії.

"Ми переконані, що усі інструменти, необхідні для подолання викликів, вже існують. І, власне, багато з них знаходиться тут, в ОБСЄ. Ми присвятимо наше головування їх використанню та розвитку", - заявив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-