EUvsDisinfo оприлюднив перелік “топ-ляпів“ кремлівських пропагандистів

EUvsDisinfo оприлюднив перелік “топ-ляпів“ кремлівських пропагандистів

Ілюстрація
Укрінформ
Європейський ресурс EUvsDisinfo склав перелік найбільш недолугих спроб кремлівських пропагандистів ввести в оману світове співтовариство у 2018 році.

Відповідний рейтинг оприлюднений на сайті EUvsDisinfo.

Перше місце у рейтингу посідає репортаж російського "Першого каналу" з Сирії у лютому 2018 року, в якому наводяться кадри оперативної зйомки бойового зіткнення. Насправді, як з’ясували справжні журналісти-дослідники, ці кадри були “позичені“ з комп’ютерної гри “Arma 3”.

Інший епізод стосується повідомлення на каналі "Росія-1" про зустріч міністра Лаврова з лідером Північної Кореї у червні минулого року. На оприлюдненій під час ефіру фотографії учасників зустрічі російські пропагандисти за допомогою фотошопу “домалювали“ Кім Чен Ину посмішку, якої в дійсності не було на його обличчі.

До переліку курйозів європейське джерело віднесло також спробу каналу "RT" (Росія сьогодні) представити осіб, причетних до хімічної атаки в Солсбері, звичайними туристами. Але внаслідок таких дій вся російська аудиторія побачила ці події через “туман брехні“.

Наступний епізод стосується репортажу про візит Путіна до російського міста Омськ у серпні 2018 року. У репортажі використано мальовничі зйомки міського ландшафту для ілюстрації благоустрою та екологічності Омска. Насправді, на кадрах був не Омськ, який залишається похмурим панельним містом, а московський район Мітіно.

Ще один ляп європейське джерело характеризує як “обмовку за Фрейдом“, коли російське телебачення оголосило Азовське море “внутрішнім морем Росії“. Цікаво, що цей репортаж і такий інформаційний посил з’явилися просто напередодні реальної ескалації ситуації у цьому регіоні.

Видання наводить інші випадки, коли процитовані російським телебаченням спостерігачі на місцевих виборах не впізнали свій коментар у російському перекладі, або коли російській аудиторії представили інноваційного “танцюючого робота“, який насправді виявився людиною, одягнутою у “роботизований“ костюм. Згадується також відомий випадок, коли під час підготовки чергового фейку про Україну російські пропагандисти на роль “розчарованого українця“ запросили актора з Білорусі. Іронію викликала й спроба російських телевізійників видати репортаж британського телебачення про навчання військових зв’язківців за “спецоперацію“ з підготовки дезінформації проти Росії.

Читайте також: Україна перебуває під інформаційним вогнем Кремля – EUvsDisinfo

“Напевно, на російському державному телебаченні сподіваються, що ніхто інший не помітить, звідки вони беруть свій відеоряд“, - зазначає EUvsDisinfo.

Фото: euvsdisinfo.eu

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-