Експерти ОЗХЗ прибули до Сирію розслідувати хіматаки під Алеппо

Експерти ОЗХЗ прибули до Сирію розслідувати хіматаки під Алеппо

Укрінформ
Фахівці Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ) прибули до Сирії для розслідування можливого застосування хімічної зброї в Алеппо в листопаді 2018 року.

Про це заявила у вівторок, 8 січня, офіційний представник організації Депт Чоубей, повідомляє ТАСС.

За її словами, 24 листопада 2018 року ОЗХЗ отримала інформацію про можливе застосування хімічної зброї в Алеппо і "почала стежити за ситуацією".

У свою чергу гендиректор організації Фернандо Аріас "проінформував членів ОЗХЗ про можливий інцидент і закликав всі сторони, які володіють будь-якою інформацією з цього приводу, поділитися нею з Технічним секретаріатом".

"На початку грудня (2018 року) передова група була розміщена в Сирії для збору додаткової інформації. З цього моменту йдуть консультації з сирійською владою. Експерти Місії зі встановлення фактів застосування хімічної зброї в Сирії прибули в країну на початку січня", - доповіла Чоубей.

Читайте також: У ОЗХЗ підозрюють нову хімічну атаку в Алеппо

За її словами, фахівці ОЗХЗ "продовжать незалежно збирати і аналізувати інформацію і повідомлять про результати своєї роботи державам-учасникам Конвенції про заборону хімічної зброї".

Офіційний представник також запевнила, що "для забезпечення безпеки працівників ОЗХЗ приймаються всі необхідні заходи".

Раніше в ОЗХЗ відхилили пропозицію Росії позбавити організацію повноважень встановлювати винних у застосуванні хімічної зброї.

Читайте також: Канада вимагає притягти Сирію до відповідальності за хіматаки

Нагадаємо: 24 листопада 2018 року житлові райони Алеппо були обстріляні снарядами з отруйною речовиною, ймовірно, хлором. Після цього, за свідченнями сирійських лікарів, були госпіталізовані понад 70 осіб; інформаційне агентство SANA повідомило про 107 мирних жителів, доставлених у лікарні.

Загалом, журналісти стверджують про 106 хімічних атаках в Сирії в період з березня 2014-го по квітень 2018 року. Вони були нанесені після того, як президент Асад підписав Міжнародну конвенцію про заборону хімічної зброї та погодився знищити весь хімічний арсенал країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-