Адміністрація Трампа понизила статус представництва ЄС у Вашингтоні - DW

Адміністрація Трампа понизила статус представництва ЄС у Вашингтоні - DW

Укрінформ
Адміністрація президента США Дональда Трампа понизила дипломатичний статус представництва Євросоюзу в США, офіційно не повідомивши про це Брюссель.

Цю інформацію підтвердив у інтерв'ю DW представник ЄС, обізнаний щодо процедури.

"Ми точно не знаємо, коли вони це зробили, оскільки вони забули повідомити нам про це... Можу підтвердити, що цей крок не був добре сприйнятий у Брюсселі", - заявило джерело, додавши, що офіційна відповідь ЄС на цей крок ще обговорюється.

На думку дипломатів, зниження рангу місії з дипломатичним статусом держави-члена до рівня міжнародної організації, імовірно, відбулося наприкінці жовтня - початку листопада 2018 року.

Також співробітники представництва звернули увагу на те, що глава місії Девід О'Салліван не отримав запрошення на низку заходів, що проходили у Вашингтоні у цей період. Зокрема, на церемонію прощання з 41-м президентом США Джорджем Бушем-старшим 5 грудня він був запрошений не в звичайному хронологічному порядку, а у кінці списку. Звернувшись до організаторів похорону представництво ЄС отримало відомості про фактичну зміну статусу місії.

"Очевидно, що йдеться не просто про протокольне питання, у нього є очевидний політичний мотив", - зазначив базований у Вашингтоні дипломат однієї з країн ЄС.

Читайте також: Юристи Трампа вивчають можливість введення надзвичайного стану в США

На запит дипломатів Євросоюзу у Держдепартаменті США відповіли, що "забули повідомити" їм, і пояснили, що "прийняли відповідне рішення, оскільки керівник протокольної служби вважав його доцільним".

Співрозмовник DW зазначив, що зміни у протоколі - не рідкість, але зниження статусу представництва будь-якої з країн зазвичай відбувається зі зміною адміністрації, а не через два роки після перестановок у керівництві країни. Крім того, відповідну місію повідомляють про подібні кроки наперед - письмово.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-