США вимагають від Ірану не запускати космічні ракети

США вимагають від Ірану не запускати космічні ракети

Укрінформ
Офіційний Вашингтон наполягає, що плани іранського керівництва провести запуски космічних ракетоносіїв впродовж найближчих місяців порушують резолюцію Ради безпеки ООН, яка забороняє випробування Іраном будь-яких балістичних технологій.

Про це йдеться в заяві державного секретаря США Майка Помпео, поширеній у четвер, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Міністерство оборони Ірану публічно оголосило про плани запустити три космічні ракетоносії (SLV) найближчими місяцями. Такі дії вкотре продемонструють порушення Іраном Резолюції Ради безпеки ООН 2231, яка закликає іранський режим не здійснювати жодної діяльності, пов'язаної з балістичними ракетами, здатними доставляти ядерну зброю", - наголосив керівник Держдепартаменту США.

Читайте також: США та Ізраїль обговорили протидію загрозам Ірану після виводу військ із Сирії

Він уточнив, що технології ракетоносіїв SLV ідентичні міжконтинентальним балістичним ракетам (МБР), у тому числі дальністю понад 10 тис. км, які можуть досягати Сполучених Штатів.

"Іранський режим багато разів запускав балістичні ракети з часу прийняття Резолюції РБ ООН 2231 і продовжує це робити", – підкреслив Помпео.

Зокрема, 1 грудня Тегеран здійснив тест міжконтинентальної балістичної ракети середньої дальності, здатну переносити кілька боєголовок. Пізніше командувач аерокосмічних сил Корпусу стражів Ісламської революційної заявив, що Іран щороку тестує від 40 до 50 балістичних ракет.

"Запуски балістичних ракет і космічних ракетоносіїв іранським режимом мають дестабілізуючий вплив у регіоні й за його межами. Франція, Німеччина, Сполучене Королівство та багато країн з усього світу також висловили глибоку стурбованість", - наголошується в заяві.

У зв'язку з цим держсекретар США назвав Іран "найбільшою державою-спонсором тероризму у світі", який розповсюджує ракети та ракетні технології серед своїх прибічників на Близькому Сході, що лише більше порушує резолюцію РБ ООН.

"Ми радимо (іранському – ред.) режиму переглянути плани щодо цих провокативних запусків і покласти край всім діям, пов'язаним із балістичними ракетами, щоб уникнути глибшої економічної та дипломатичної ізоляції", - зауважив глава Державного департаменту США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-