Мадрид обурений заявами прем'єра Каталонії про

Мадрид обурений заявами прем'єра Каталонії про "односторонню" незалежність

Укрінформ
Уряд Іспанії розкритикував прем'єра Каталонії Кіма Торру, який закликав здобути незалежність регіону  "словенським шляхом".

Про це на іспанському радіо заявила речниця уряду Ізабел Села, повідомляє AFP.

"У понеділок уряд Іспанії розкритикував прем'єра Каталонії, який закликав здобути незалежність регіону, як це свого часу зробила Словенія, коли вона оголосила в односторонньому порядку незалежність від Югославії у 1991 році, і це призвело до нетривалого військового конфлікту ", - йдеться у повідомленні.

Як повідомляє AFP, Села нагадала Торрі, що тоді загинули десятки людей, а сотні осіб отримали поранення.

Вона додала, що "уряд Каталонії дуже добре знає, якщо буде порушено іспанський закон, то уряд країни не буде стояти осторонь".

Зазначається, що у суботу глава уряду Каталонії заявив у Брюсселі, що регіону потрібно здобути незалежність "словенським шляхом".

Як відомо, 25 червня 1991 року парламент Словенії прийняв рішення про ухвалення в односторонньому порядку визнання незалежності країни. Таке рішення спровокувало 10-дений озброєний конфлікт з югославською армією. В результаті загинуло 62 людини, 328 отримали поранення.

Читайте також: Глава уряду Каталонії оголосив голодування

Нагадаємо, політична криза в Каталонії розпочалася 1 жовтня 2017 року, коли в регіоні відбувся заборонений владою Іспанії референдум щодо незалежності від Мадрида. За даними каталонської влади, понад 90 відсотків осіб, які взяли участь в референдумі, підтримали незалежність регіону.

Уряд Іспанії оголосив плебісцит незаконним, а згодом розпустив парламент і уряд Каталонії після того, як вони ухвалили декларацію про незалежність регіону.

Нині кілька лідерів руху за незалежність перебувають під вартою або втекли з країни.

Фото: EFE / QUIQUE GARCIA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-