США цілком виразно пригрозили Росії військовою силою

США цілком виразно пригрозили Росії військовою силою

Аналітика
Укрінформ
Американці перестають (чи вже перестали?) боятися глобального військового конфлікту з росіянами

Російську Федерацію можуть відключити від міжнародної системи передачі фінансової інформації SWIFT. Такий варіант методу тиску на РФ розглядається.

Таке в інтерв’ю “Голосу Америки” заявив спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер.

Новина, загалом, так собі. Коли йдеться про відповідь на агресивні дії Росії, то про “можуть”, “можливо”, “не виключено” ми чуємо давно і постійно. А тому подібні заяви вже сприймаємо без ентузіазму, інколи навіть із роздратуванням.

Однак це загалом. А якщо конкретно, то варто зазначити, так би мовити, контекст заяви Волкера. Він, до речі, у згаданому інтерв’ю озвучив кілька таких самих неприємних для Кремля висловлювань. А контекст такий: в останні дні США зробили кілька цілком виразних і конкретних військових погроз на адресу Росії. Такого за час з лютого 2014 року, відколи Росія вдалася до відвертої військової агресії щодо іншої держави, не було. Були санкції, у тому числі дуже болючі, були образливі для лідерів Кремля вислови і кроки західних лідерів, була масова висилка російських дипломатів, але заяви американського адмірала (командувача Другим флотом Ендрю Льюїса) про те, що у разі, якщо буде треба, США завдадуть росіянам воєнної поразки у Криму або у Калінінградській області — не було. Тобто, раніше американці (йдеться, звісно, про офіційних осіб) уникали публічного (підкреслимо це) висловлювання про можливість воєнного зіткнення американських і російських збройних сил.

Командувач Другим флотом ВМС США адмірал Ендрю Льюїс
Командувач Другим флотом ВМС США адмірал Ендрю Льюїс

Це тільки на перший погляд видається мало значущим фактом. До речі, він не одинокий. Їх є ще ціла низка з означенням “раніше не було”.

Приміром, ракетний есмінець США демонстративно з’явився там, де його появу росіяни не можуть розцінити інакше, як відкритий виклик — у Японському морі біля самої затоки Петра Великого (це там де Владивосток і головна база всього Тихоокеанського флоту Росії). І не просто з’явився, далі була заява офіційного речника Тихоокеанського флоту США Рейчел МакМарр: “Ці операції демонструють, що США будуть літати, плавати і діяти всюди, де це дозволено міжнародним правом”. Тобто, з’явилися раз, і тепер з’являтимемося постійно.

Мабуть, тут варто дещо деталізувати. Есмінець не заходив у російські територіальні води, формально жодного приводу для невдоволення росіян нема і бути не може. Однак є ще й неформальні обставини: Росія не хоче, щоб до її найголовнішої військово-морської бази так близько підходили американські кораблі (територіальні води — це всього 12 морських миль, трохи більше 20 кілометрів); бажання логічне з воєнної точки зору (тому Росія й претендує на розширення своїх територіальних вод у цьому районі Японського моря), і досі американці його поважали, а тепер — не поважають. Це і є виклик, відповіді на який американці не бояться.

Згадаємо також тотальне стеження за російськими дипломатами у Великій Британії, цілком офіційно оголошене британською владою. Це вже новинка з війни між спецслужбами і теж з розряду “раніше не було”. Нарешті, США, конкретно — державний секретар, попередили Росію, що виходять з Договору про обмеження ракет малої та середньої дальності, якщо протягом наступних 60 днів Росія не припинить його порушувати. Росія, звісна річ, не припинить, а отже за 60 днів розпочнеться (хоча, власне, вже розпочалася) гонка озброєнь в сфері ракет, здатних нести ядерні заряди.

Отже, повторимо, йдеться не про окремі мало значущі факти. І не про чергові антиросійські заяви-погрози політиків, які знову й знову не втілюються у життя.

З часів СРСР вважалося, що не може бути й мови про пряме зіткнення збройних сил США і Росії (СРСР), бо це неминуче призведе до загальної війни (із застосуванням, звісно, ядерної зброї), а отже — до загибелі планети. Відповідно, кожного політика чи генерала-адмірала, котрий би наважився публічно говорити про допустимість такого зіткнення, усі дружно назвали б ідіотом. А ось сьогодні — щось кардинально змінилося. Сьогодні адмірал США каже: якщо буде війна біля Криму, то ми переможемо Росію! Або — біля Калінінграда!

Зміна може бути лише одна: США перестають (чи вже перестали?) боятися глобального військового конфлікту з Росією. Тобто, СРСР вони вважали суперником, який може наважитися на світову війну, а нинішню Росію — не вважають. Чому не вважають? — не тому, звісно, що мають нинішніх кремлівських за великих гуманістів. Взагалі, таких “гуманітарних” міркувань у такій справі бути не може, тільки — суто військові. Отже, США сьогодні оцінюють військові можливості Росії, а також здатність російського керівництва застосувати ці можливості “на всі сто” - аж до ядерного конфлікту, дуже низько, настільки низько, що роблять висновки: 1) Росія не наважиться на загальний ядерний конфлікт; 2) а у локальних, без застосування ядерної зброї, у Росії нема жодних шансів проти США, причому вона навіть не здатна завдати американцям так званих неприйнятних втрат.

Ось звідси і випливають згадані “демонстрації, що США будуть літати і плавати...” На які Росія, звісно, “відгавкується”, погрожуючи “адекватною відповіддю” (приміром, начальник російського Генштабу генерал армії Герасимов завив на зустрічі з іноземними військових аташе, що країни, які розмістять у себе американські ракети, стануть цілями для російських ракет). Однак підкріпити ці погрози вже нічим.

Яким чином усі згадані нові обставини у стосунках США і Заходу з Росією вплинуть на нашу війну з Росією — окрема цікава тема. Зазначимо тільки, що Україна знову й знову об’єктивно потрапляє у сприятливу міжнародну кон'юнктуру, от тільки використати її сповна вдається, м’яко кажучи, не завжди.

Юрій Сандул. Київ

На першому фото: американський ракетний есмінець USS McCampbell

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-