У НАТО називають створення армії Косова невчасним

У НАТО називають створення армії Косова невчасним

Укрінформ
Міністри закордонних справ НАТО під час дискусії щодо прагнення країн Західних Балкан приєднатися до НАТО визнали невчасною ініціативу Косова щодо створення власної «армії». 

Про це під час підсумкової прес-конференції у Брюсселі повідомив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми обговорили намір Косова просуватися далі з перетворенням сил безпеки Косова на армію. Така ініціатива зроблена у невірний час. Вона суперечить порадам більшості союзників по НАТО. І вона може мати серйозні наслідки для майбутньої євроатлантичної інтеграції Косово», - наголосив Столтенберг.

Він нагадав, що нові митні тарифи, які були запроваджені Приштиною щодо товарів із Сербії та Боснії і Герцеговини, створили нові лінії розділу. 

«Такі кроки значно ускладнюють посередництво ЄС у діалозі між Белградом і Приштиною. Але саме такий діалог є єдиним шляхом для того, щоб принести тривалий мир у цей регіон. Ми закликаємо Белград і Приштину до стриманості, утримуватися від провокаційних кроків та заяв. Ми також закликаємо їх до пошуку необхідних компромісів, за яких вони зможуть просуватися далі до кращого майбутнього», - сказав Генсек НАТО.

Керівники зовнішньополітичних відомств дали позитивну оцінку реформаторським зусиллям Македонії та Боснії і Герцеговини у підготовці до набуття членства у НАТО. Діалог між НАТО і Скоп’є щодо майбутнього членства вже розпочався, зараз відповідне рішення має прийняти парламент цієї країни. БіГ перебуває на стадії виконання Річної національної програми співробітництва з НАТО.

Читайте також: Сербія планує суттєво збільшити витрати на армію та поліцію

У зустрічі міністрів закордонних справ НАТО у середу взяла участь Високий представник ЄС з питань спільної зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні. Її участь стала свідченням того, що Євросоюз і НАТО мають спільні підходи та зобов’язання до підтримання стабільності і безпеки в усьому регіоні Західних Балкан. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-