Лондон може сам відмовитися від Brexit - адвокат суду ЄС

Лондон може сам відмовитися від Brexit - адвокат суду ЄС

Укрінформ
Уряд Великої Британії може в односторонньому порядку скасувати свій намір про вихід з Європейського Союзу, відкликавши застосування статті 50 Договору про ЄС.

Про це йдеться в заяві генерального адвоката Суду ЄС, яка оприлюднена у прес-релізі суду. 

"Генеральний адвокат Кампос Санчес-Бордона пропонує Суду ЄС оголосити, що стаття 50 Договору про ЄС дозволяє одностороннє скасування (Великої Британії - ред.) повідомлення про намір вийти з ЄС. При цьому така можливість існуватиме поки формально не буде укладена сама угода про вихід країни з ЄС", - йдеться у прес-релізі.

На думку Санчеса-Бордони, по-перше, досягнення угоди про вихід не є передумовою для завершення самого процесу про вихід країни з Європейського Союзу.

А по-друге, у статті 50 Договору про ЄС чітко прописано, що країна-член ЄС, яка вирішила залишити союз, повинна повідомити Раді ЄС "про свій намір, а не про своє рішення" вийти з ЄС. Адже сам намір може змінитися в процесі перемовин між сторонами.

За словами адвоката, якщо країна, яка бажає залишити ЄС, разом з європейськими інституціями, з якими вона вела перемовини, досягнуть взаємної згоди щодо зміни своєї позиції про вихід, то такий варіант є цілком можливим.

У суді застерегли, що думка адвоката-генерала не є обов'язковою до виконання Судом ЄС, і додали, що нині судді розпочинають розгляд самої справи.

Очікуються, що рішення буде винесено пізніше.

Зазначається, що сама справа була відкрита на прохання, зокрема, численної кількості британських депутатів, депутатів Європарламенту та суду Шотландії, в якому було прописане питання щодо можливості країни-члена ЄС, яка повідомила Раді ЄС про намір вийти з блоку, в односторонньому порядку скасувати своє рішення.

Читайте також: Мей не піде у відставку, навіть якщо парламент відхилить Brexit-угоду

Як відомо, Велика Британія повинна вийти з ЄС 29 березня 2019 року, через два роки після того, як Лондон подав заяву про вихід із співтовариства відповідно до результатів референдуму у червні 2016 року, на якому схвалили Brexit.

Доля Brexit досі остаточно не вирішена, проект угоди прем'єр-міністра Терези Мей щодо Brexit має отримати схвалення у британському парламенті 11 грудня.

Мей заявила, що якщо її угода не буде проголосована, Велика Британія може залишити ЄС без угоди, або Brexit може не відбутися.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-