Хашоггі вбили через сім хвилин після того, як він увійшов до дипмісії - МЗС Туреччини

Хашоггі вбили через сім хвилин після того, як він увійшов до дипмісії - МЗС Туреччини

Укрінформ
Журналіст Джамаль Хашоггі був убитий після того, як відмовився повернутися до Саудівської Аравії.

Про це заявив глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу, повідомляє Anadolu.

"Спецслужби не розкривають джерел своєї інформації, але я все прослухав. Журналіста вбили через сім хвилин після того, як він увійшов до дипмісії. Йдеться про умисний злочин. Убили тому, що не змогли переконати повернутися", - повідомив глава дипломатії в інтерв'ю газеті Suddeutsche Zeitung.

Чавушоглу повідомив, що особисто ознайомився з аудіозаписами розмов убивць журналіста.

За словами турецького міністра, на аудіозаписі чітко чутно, як судмедексперт просить, щоб у момент розчленовування тіла для нього включили музику.

"По голосу відчувається, що судмедексперт робить свою справу із задоволенням. Він любить розбирати людей. Це огидно", - сказав турецький міністр.

Він зазначив, що багато експертів сходяться на думці про те, що за вбивством у генконсульстві Саудівської Аравії у Стамбулі стоїть наслідний принц Мухаммед бін Салман.

Міністр підкреслив, що у розслідуванні вбивства саудівського журналіста ще залишається багато питань. "Переконані в тому, що вбивці не діяли без прямого наказу. Проте, звичайно, це треба довести", - сказав Чавушоглу.

"Приміром, не ясно, хто допомагав вбивцям у Туреччині, де тіло. Саудівська влада вимагає від Туреччини інформації, проте самі ні про що не інформують нас. Нам хотіли передати фоторобот посібників вбивць Хашоггі в Туреччині. Навіщо він нам? Саудити і так знають усі імена", - сказав міністр.

На питання про те, чому Хашоггі вирішили вбити у дипмісії в Туреччині, Чавушоглу нагадав, що журналіст відвідав генконсульство своєї країни з метою отримання документів: "Можливо, вбивці вважали, що раз генконсульство вважається територією Саудівської Аравії, то злочин зійде їм з рук".

Коментуючи можливість зустрічі президента Туреччини з наслідним принцом Саудівської Аравії у рамках саміту G20 у Буенос-Айресі, Чавушоглу зазначив, що на даний момент причин для подібної зустрічі немає.

Читайте також: Турецька поліція обшукала дві вілли у справі Хашоггі

Відомого саудівського журналіста Джамаля Хашоггі, що активно співпрацював з Washington Post, було вбито 2 жовтня у будівлі генконсульства Саудівської Аравії у Стамбулі.

Генпрокуратура Туреччини за підсумками розслідування дійшла висновку, що журналіст став жертвою спланованого вбивства. Хашоггі задушили відразу після того, як він увійшов до будівлі дипмісії.

Після вбивства його тіло було розчленовано.

Туреччина виступає за організацію у Стамбулі судового процесу у справі Хашоггі й закликала Ер-Ріяд видати осіб, причетних до вбивства журналіста.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-