У радикалізації протестів у Франції є російський слід - Тимчук

У радикалізації протестів у Франції є російський слід - Тимчук

Укрінформ
Координатор "Інформаційного опору" народний депутат України Дмитро Тимчук переконаний у причетності Росії до радикалізації акцій протесту проти підвищення цін на паливо у Франції.

Про це йдеться в його пості на сторінці в Facebook.

За словами Тимчука, протестувальники, одягнені в люмінесцентні жилети, спочатку блокували дороги і вулиці по всій Франції, але в певний момент мирний протест був радикалізоаний: зіткнення відбулися на Єлисейських полях у Парижі після спроби протестувальників прорватися крізь поліцейський кордон. Поліція застосувала сльозогінний газ і водяну гармату проти демонстрантів.

При цьому російські пропагандистські ЗМІ розповідають про "бунтівний Париж, в якому ситуація вийшла з-під контролю, і про швидку загибель П'ятої республіки на чолі з Еммануелем Макроном". Паралельно проросійські і російські блогери в соцмережах нагнітають ситуацію, проголошуючи про безперервні сутички, загибелі "мирних протестантів" і вже фактично розгорнутий "Майдан" на Єлисейських полях, зазначив експерт.

"У той же час, в Міністерстві внутрішніх справ Франції відповідальність за масові заворушення і радикалізацію мирного протесту покладають на ультраправих на чолі з подругою Путіна Марін Ле Пен, яка дуже любить будувати свою "політичну діяльність" на грошовій підтримці Кремля і в його інтересах", - підкреслив координатор ІС.

За його словами, тут немає нічого дивного, адже ні для кого не секрет: ультраправі, також як і ультраліві організації - це улюблений гібридний інструмент Кремля в Європі, на який Москва не шкодує грошей навіть на шкоду російським пенсіонерам.

"Нічого дивного немає і у використанні і ребрендингу Кремлем Марі Ле Пен вже на хвилі соціального невдоволення" , пов'язаного з економічними аспектами. Кремлю все більше хочеться похитнути позиції Макрона як одного з послідовних прихильників російських санкцій і більш масштабного протистояння гібридній загрозі в Європі, що виходить від Росії", - переконаний експерт.

Він нагадав, що раніше Москва намагалася просунути у владу Марі Ле Пен і правих у Європі на антиемігрантській хвилі, спровокованій діями Путіна і Башара Асада у Сирії і прокатившимися терактами "ИГИЛ" від Парижа до Берліна, за якими, за словами Тымчука, маячила тінь Кремля.

Читайте також: Макрон: Ухвалення угоди про Brexit - момент єдності та відповідальності для всіх

"Так що європейцям явно варто остаточно прокинутися і зрозуміти, що Москва не зупиниться - вона і далі буде намагатися розколювати єдність ЄС і розхитувати ситуацію в кожній окремій країні зсередини", - вважає координатор ІС.

На його думку, французьким правоохоронцям варто було б звернути особливу увагу на групи в соцмережах, які "розганяли" радикалізацію протесту.

"Можна бути на 100% впевненим, що вони знайдуть російський слід, як це було в США, Каталонії і тієї ж Франції раніше. А також варто спробувати пошукати в натовпах радикально налаштованих французьких протестувальників різних "Петрових і Боширових" з відомою адресою приписки в РФ", - додав Тимчук.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-