Дуда написав листа Порошенку у зв’язку з роковинами Голодомору

Дуда написав листа Порошенку у зв’язку з роковинами Голодомору

Укрінформ
Президент Польщі Анджей Дуда висловив співчуття і солідарність з українським народом у зв’язку з 85-ю річницею Голодомору в Україні 1932-1933 років.

Про це йдеться у листі польського лідера на адресу українського колеги Петра Порошенка, повідомляє канцелярія президента Польщі.

“У ці дні, коли в Україні вшановується пам’ять жертв Великого Голоду 1932-1933 років, хочу передати пану Президенту (України - ред.) й українському народові слова нашої дружби і солідарності. Поляки разом з українцями хочуть нагадувати світу про безмежні страждання мільйонів людей, кинутих тоталітарною комуністичною системою на голодну смерть”, - йдеться в листі президента Польщі.

Як наголосив Дуда, збереження пам’яті про цей геноцид є попередженням про тоталітарні ідеології, які знищують гідність і права людини сьогодні і в майбутньому.

Як зауважив Дуда, думаючи про мільйони жертв голоду, вираженого символічним терміном “Голодомор”, що є поєднанням українських слів “голод” і “смерть”, варто замислитись, що означає голодна смерть для людини.

“Щасливішими є вбиті мечем, ніж ті, хто помер від голоду, які гинули у безсиллі через відсутність плодів з полів”, - процитував президент слова з біблійного “Плачу Єремії”. Він підкреслив, що ці слова показують суть звірства і трагізму Голодомору.

“Смерть від голоду позбавляє людину гідності у найвищій мірі, адже вона не в змозі їй протидіяти. Проти меча, принаймні, маємо можливість фізичного захисту, хоч би і безнадійного. Проти голоду залишається тиха агонія”, - підкреслив польський президент.

Дуда наголосив, що саме так виглядали вулиці українських міст в 1932 і 1933 роках: були переповнені людьми, які або вже померли, або чекали на свою смерть.

Читайте також: Голодомор мав на меті зламати дух та ідентичність українців — Трюдо

Президент РП зауважив, що “страшну безнадійність” цього очікування передає історія Петра Велдія, який бачачи десятки мертвих тіл на вулиці, хотів зберегти останки власної гідності і з цією метою сам викопав собі могилу. Утім, коли відчуваючи власну смерть він прийшов до могили – вона вже була зайнята. Відтак, він знайшов у собі рештки сил, аби викопати ще одну могилу і в неї лягти.

На переконання президента Польщі, трагізм мільйонів жертв Голодомору є ще більшим, з огляду на те, що він був викликаний не природніми причинами, а був свідомо і навмисно запланований за наказом Сталіна.

“Це був черговий злочин, здійснений владою СРСР, в перед цим – радянською Росією. Проте, його характер був особливий з огляду на масштаби втрат, завданих українському народові. Його метою було знищення української національної ідентичності через атаки на соціальні групи, які її представляли найповніше”, - наголосив польський лідер.

Як зазначається у листі, цей злочин у значній мірі послабив силу українського народу у центрі та на сході України. Підкреслюється, що з його наслідками, як безпосередніми – смертю мільйонів українців, так і посередніми – полегшеним завданням русифікації, влада незалежної України мусить боротися й донині. Як наголошується, це завдання є дуже складним і додатковим тягарем для країни, яка здійснює величезні зусилля щодо здійснення реформ.

Дуда підкреслив, що злочин Голодомору заслуговує на загальне засудження. Він нагадав, шо в 2006 році Сенат Польщі прийняв резолюцію, в якій висловив солідарність з українською позицією щодо його визнання злочином геноциду. Президент РП зауважив, шо серед жертв Голодомору були також й поляки.

“Сьогодні поляки спільно з українцями вшановують пам’ять мільйонів жертв, які померли в результаті цього організованого, масового злочину. Ми, поляки та українці, повинні завжди демонструвати таку братерську солідарність щодо пам’яті про всі невинні жертви обох наших народів”,- констатував президент Польщі.

У президентському палаці запалено свічку пам’ять про жертви української трагедії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-