Bellingcat назвала ГРУшника, який брав участь у путчі в Чорногорії

Bellingcat назвала ГРУшника, який брав участь у путчі в Чорногорії

Укрінформ
Розслідувальна група Bellingcat і російське видання The Insider розкрили особу одного з учасників спроби державного перевороту в Чорногорії у 2016 році. 

Про це повідомляє в четвер Радіо Свобода.

За твердженням журналістів, розшукуваного владою республіки росіянина Володимира Попова насправді звуть Володимир Моїсеєв і він служить у російській військовій розвідці. Раніше розслідувачі упізнали співробітника ГРУ в іншому росіянинові, підозрюваному в організації перевороту. 

Володимир Моїсеєв народився 29 травня 1980 року в Курганській області. Він вчився у місцевій сільській школі, відслужив в армії і вступив до Тюменського вищого військово-інженерного командного училища, закінчивши його в званні лейтенанта.

Між 2006-м і 2009 роками він перебрався до Москви, де пройшов підготовку у військовій частині №48427, що належить, за твердженням журналістів, до спецназу ГРУ - там розташований 45-й окремий гвардійський розвідувальний полк спеціального призначення. У 2008 році цей полк брав активну участь в російсько-грузинській війні.

До 2015 року Моїсеєв мешкав у гуртожитку при своїй військовій частині на північному сході Москви. У 2015 році він переїхав на престижний південний захід, в район Черемушки, де живе в сусідньому будинку з імовірним співробітником ГРУ Олександром Мишкіним. Його  називають учасником замаху на завербованого британською розвідкою колишнього начальника кадрової служби ГРУ Сергія Скрипаля.

Під іменем Попова Моїсеєв регулярно літав до Європи, він бував у Польщі, Болгарії, Україні і Молдові та Сербії. Час від часу він купував квитки і під справжнім іменем, стверджують розслідувачі.

У Польщі Моїсеєв був у той самий час, коли там працював у російському посольстві інший підозрюваний у справі про переворот, росіянин Едуард Широков (раніше упізнаний журналістами як службовець ГРУ Едуард Шишмаков). У Болгарії підозрювані в державному перевороті, за твердженням чорногорської поліції, купили телефони з шифрованим зв'язком. У Сербії, за твердженням слідства, змовники готували чорногорський переворот. У Молдові Моїсеєва під іменем Попова підозрювали у спробі організувати заворушення в Гагаузії - автономії, населеній етнічною меншиною.

Читайте також: Путч у Чорногорії: документ з Москви відправили на хімічний аналіз

Як повідомлялося, 6 жовтня 2016 року влада Чорногорії оголосила, що їм вдалося запобігти спробі державного перевороту під час парламентських виборів. Чорногорська прокуратура вважає, що змовники, серед яких росіяни, намагалися зірвати вступ країни до НАТО і забезпечити прихід до влади проросійських сил. Москва ці обвинувачення заперечує. Підготовка до силової операції відбувалася на території трьох країн: Чорногорії, Сербії і Росії. Слідство вважає, що сценарій перевороту передбачав стрільбу по демонстрантах, захоплення парламенту і вбивство прем'єр-міністра Чорногорії Міло Джукановича. Загалом в акції планувалося задіяти близько 500 осіб, включаючи 50 людей, озброєних автоматами.

У справі про спробу перевороту проходять двоє російських громадян - Едуард Шишмаков і Володимир Попов, лідери проросійських партій чорногорської опозиції Андрія Мандич і Мілан Кнежевич, а також ряд громадян Сербії. Усіх їх вважають причетними до спроби дестабілізації країни і захоплення влади.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-