У Молдові хочуть

У Молдові хочуть "відучити" депутатів від російської мови

Укрінформ
У Молдові депутати Ліберальної партії зареєстрували у парламенті законопроект, який зобов'язує всіх членів законодавчого органу знати державну мову й використовувати її у роботі.

Про це повідомляє NewsMaker із посиланням на сам документ.

"Депутати Ліберальної партії зареєстрували у парламенті законопроект, який зобов'язує всіх членів законодавчого органу знати державну мову і використовувати її у роботі", - говориться у повідомленні. 

Більше того, законопроект забороняє балотуватися до парламенту особам, які не володіють румунською мовою. 

Читайте також: Соціалісти Молдови пообіцяли зарплату в 600 євро та курс на Росію

Депутати пропонують не перекладати законопроекти російською мовою, зобов'язати депутатів виступати у парламенті тільки державною мовою й запровадити до Кодексу про вибори нову вимогу до кандидатів у депутати - знання румунської мови. 

У разі прийняття проекту юридичної комісії парламенту буде доручено розробити механізм перевірки знання депутатами мови.

Автори законопроекту пояснюють ініціативу рішеннями Конституційного суду Молдови про визнання верховенства Декларації незалежності над Конституцією, де румунську названо державною, і про визнання «застарілим» закону «Про функціонування мов». У пояснювальній записці говориться, що раз КС визнав застарілим закон, то немає необхідності зберігати й статус російської мови - «офіційної мови СРСР».

За рахунок змін ліберали пропонують заощадити на перекладі законопроектів російською мовою 1,5 млн леїв(приблизно 2,5 млн грн) на рік.

Як повідомлялося, Конституційний суд Молдови 4 червня визнав таким, що втратив юридичну силу закон «Про функціонування мов на території МССР». У КС вважають, що рішення суду «еквівалентно скасуванню» цього закону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-