Міністр оборони Німеччини каже, що армія ЄС потрібна

Міністр оборони Німеччини каже, що армія ЄС потрібна "на випадок криз"

Укрінформ
Міністр оборони Німеччини Урсула фон дер Ляєн переконана у необхідності створення єдиної загальноєвропейської армії на випадок виникнення серйозних криз.

Про вона заявила в інтерв’ю німецькій медіа групі Funke

"Армія європейців потребує не лише спільних тренувань військовослужбовців та хорошого забезпечення, але й політичної волі для рішучого відстоювання європейських інтересів у випадку будь-якої кризи. Ми, політики, маємо так організувати та модернізувати наші структури прийняття рішень, щоби Європа могла швидко діяти в питанні можливої участі у військових антикризових операціях", - наголосила Урсула фон дер Ляєн.

При цьому німецький міністр вважає, що спільна армія ЄС не створить конкуренції НАТО.

Окрім цього, міністр додала, що наступного року бюджет німецьких збройних сил зросте на 12 відсотків.

Читайте також: Рютте - проти створення армії ЄС: Для Нідерландів це занадто

Як повідомлялося, французький президент Еммануель Макрон 6 листопада запропонував створити "справжню європейську армію". "Ми маємо захищати себе з огляду на Росію, Китай і навіть США", - заявив він, додавши, що Євросоюзу не можна "покладатися тільки на США".

Згодом канцлер Німеччини Ангела Меркель підтримала ідею Макрона. Вона закликала "з огляду на події минулого року" працювати над планом створення "справжньої" європейської армії. Меркель наголосила на тому, що ця ідея ніяк не суперечить існуванню оборонного альянсу НАТО.

Тим часом президент США Дональд Трамп розкритикував ідею створення армії ЄС, яку озвучив Макрон. "Дуже образливо, але, можливо, Європа спочатку повинна сплатити свою справедливу частку в НАТО, яку в значній мірі субсидують США", - заявив він.

Також критично до ідеї Макрона поставився генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. На його думку, ініціатива щодо створення армії ЄС має сенс лише в межах Альянсу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-