"Вирушай у Крим": Чехи вимагають відставки прем'єра

Відео
Укрінформ
Тисячі людей вийшли на Вацлавську площу Праги з вимогою відставки прем'єр-міністра Чеської Республіки Андрія Бабіша.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Вирушай керувати у Крим», «Бабиш, геть», «Ганьба», «Відставка», «До суду», «З нас досить» - це лише деякі з гасел протестуючих.

У гаслі «Andrej do krimu» - гра слів: krim – справедливість, але також співзвучно з назвою півострова Крим, де Бабіш імовірно деякий час ховав свого сина від першого шлюбу з тим, щоб той не міг свідчити у справі про махінації з грантами ЄС на об'єкт «Гніздо лелеки».

Саме ця історія і спровокувала скандал і чергову кризу в уряді.

Сенат Чехії ухвалив резолюцію із закликом до прем'єр-міністра піти у відставку.

Вже в наступну п'ятницю в нижній палаті парламенту республіки планується підняти питання про недовіру главі уряду. Втім, президент країни Мілош Земан вже попередив, що якщо таке станеться, він знову дасть повноваження Андрію Бабішу формувати новий кабінет. Про це він сказав у інтерв'ю телеканалу Barrandov в четвер.

«Якщо, незважаючи на мої очікування, уряду буде оголошено недовіру, я дам Андрію Бабішу повноваження сформувати уряд. У мене є дві спроби. Конституція дозволяє мені керувати урядом кілька місяців, а гарячі голови тим часом заспокояться і охолонуть», - сказав Земан.

При цьому він переконаний, що до такого не дійде і депутати виявлять «розсудливість», а народ забуде про справу Бабіша молодшого, якого, на переконання глави держави, ніхто не викрадав.

Сам Бабіш відмовився давати пояснення крім тих, про яких написав у своєму ФБ – про те, що його син є душевнохворим.

Читайте також: Сенат Чехії більшістю голосів підтримав відставку прем’єра Бабіша

Нагадаємо, підпис 35-річного Андрія Бабіша (молодшого) стоїть під документами, пов'язаними з об'єктом «Гніздо лелеки», навколо якого вже кілька років триває розслідування у справі про фінансове шахрайство і зловживання. Він, а також сам мільярдер і політик Бабіш і ще кілька членів сім'ї проходять по кримінальній справі у зв'язку з отриманням європейської дотації на суму близько 2 мільйонів євро за програмою виділення коштів єврофонда на розвиток малих і середніх фірм. Для того, щоб підпадати під необхідні критерії «лелече Гніздо» було виведено зі складу агрохолдингу Бабіша Agrofert, а отримавши дотацію, знову повернувся до його складу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-