Уряд і церква Греції домовилися про статус

Уряд і церква Греції домовилися про статус "релігійно нейтральної" країни

Укрінформ
Прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас та архієпископ Афінський Ієронім домовилися, що грецька церква не протистоятиме пропозиціям уряду зробити державу "релігійно нейтральною" в обмін на щорічні субсидії.

Про це повідомляє Ekathimerini.

"Прем'єр-міністр Алексіс Ципрас та архієпископ Ієронім погодили у вівторок, що уряд і надалі гарантуватиме заробітну плату близько 9 тисячам священиків країни, а церква Греції натомість не буде заперечувати проти пропозицій зробити грецьку державу "релігійно нейтральною", — йдеться у повідомленні.

Ципрас назвав історичною домовленість з грецькою православною церквою, оскільки це відкриває шлях змінам Конституції щодо відносин між державою та церквою.

За словами прем’єра Греції, церковні служителі більше не вважатимуться держслужбовцями і будуть виключені з реєстру тих, хто отримує зарплату безпосередньо з держбюджету. Водночас держава все ж платитиме щорічно певну суму у спеціальний церковний фонд як субсидію.

Читайте також: Літургії українською мовою проводять у Салоніках щомісяця

Щорічна субсидія до церковного фонду становитиме €189 млн, ці кошти використовуватимуть виключно для виплати зарплат близько 9 тисячам священиків.

Як повідомлялось, уряд Греції планує змінити відносини між церквою та державою в рамках конституційної реформи.

Фото: www.ekathimerini.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-