Скандал із контррозвідкою: парламент Австрії заслухає главу МВС

Скандал із контррозвідкою: парламент Австрії заслухає главу МВС

Укрінформ
Спеціальний комітет Національної ради (нижня палата парламенту Австрії) почав заслуховувати ключових свідків від МВС у скандальній справі про обшуки у головній службі безпеки та контррозвідки країни – BVT.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, у вівторок перед комітетом з розслідування обшуків у Федеральному відомстві із захисту конституції та боротьбі з тероризмом постали генеральний секретар МВС Петер Гольдгрубер та співробітник апарату міністерства Удо Летт, а 27 листопада на запитання депутатів відповість й сам міністр внутрішніх справ Герберт Кікль.

За даними парламентської опозиції, призначений від правопопулістської партії FPO глава МВС використав анонімне досьє щодо численних порушень високопоставленими співробітниками BVT як привід для переформатування та зміни керівництва спецслужби, яка структурно також знаходиться у складі міністерства. При цьому його підлеглі Петер Гольдгрубер та Удо Летт займалися, зокрема, підготовкою свідків у справі та здійснювали тиск на прокуратуру, яка веде розслідування зловживань у BVT.

Прокуратура з протидії економічним злочинам та корупції Австрії, на основі об’ємного анонімного досьє про зловживання та порушення в BVT (створеного, як вважається, одним зі співробітників спецслужби) та свідчень окремих свідків, веде розслідування щодо можливих злочинів, здійснених низкою високопоставлених працівників BVT. Зокрема, йдеться про можливі кримінальні правопорушення в BVT, зловживання службовим становищем, передачу зразків північнокорейських паспортів іноземній спецслужбі тощо.

28 лютого 2018 року вночі відбулися обшуки у штаб-квартирі BVT та в місцях проживання деяких співробітників спецслужби. Під час общуків було вилучено секретну документацію. При цьому обшуки, законність яких у подальшому була поставлена під сумнів, проводив поліцейський спецпідрозділ, що займається боротьбою з вуличною злочинністю (EGS), замість спецпідрозділу "Кобра", який спеціалізується на таких діях. За даними опозиції, саме генсекретар МВС і політик від FPO Петер Гольдгрубер причетні до того, що під час обшуків були задіяні поліцейські з EGS – підрозділу, який очолює його товариш і також представник FPO Вольфганг Прайсцлер.

Згідно з австрійськими ЗМІ, під час обшуків у будівлі контррозвідки відбулося вилучення не лише документів, що стосуються справи, а також інших матеріалів, в яких могло йтися про зв'язок деяких політиків від правопопулістької FPO, яка увійшла в коаліційний уряд у грудні 2017 року, з правоекстремістськими організаціями. Зокрема, документи були конфісковані у керівника підрозділу BVT, який займався діяльністю радикальних рухів – від лівих та ісламістських до правих. Керівник цього підрозділу відома й тим, що є автором критичного звіту щодо "Конгресу захисників Європи" – зібрання праворадикальних рухів та організацій, участь у якому у 2016 році брав і генсек FPO Герберт Кікль, нинішній міністр внутрішніх справ Австрії (від грудня 2017 року).

Читайте також: Шпигунські ігри Росії у Нідерландах. На чому “погоріли” розвідники?

Відразу після обшуків 3 березня керівник Федерального відомства із захисту конституції та боротьбі з тероризмом Петер Грідлінг, перепризначений президентом Австрії на цю посаду у лютому, взяв відпустку "за порадою" генерального секретаря МВС Гольдгрубера. Пізніше, 13 березня, міністр внутрішніх справ Кікль повідомив, що шефа контррозвідки тимчасово відсторонено від посади, оскільки він проходить обвинуваченим у кримінальній справі. Втім, через два місяці Федеральний адмінсуд Австрії визнав це відсторонення незаконним, і Грідлінг повернувся на посаду. А 2 листопада прокуратура Відня повідомила про припинення кримінального розслідування стосовно директора BVT.

Раніше, 28 серпня 2018 року, Вищий земельний суд Відня виніс ухвалу, що обшуки на шістьох робочих місцях працівників BVT та в трьох приватних помешканнях були незаконними, лише одна квартира була правомірно обшукана.

Спеціальний парламентський комітет з розслідування політичних впливів на BVT був створений на вимогу опозиційних партій 20 квітня 2018 року. Очікується, що його робота триватиме щонайменше до середини вересня 2019 року. За результатами комітет має підготувати висновки та пропозиції для розгляду Національною радою.

Фото: dpa

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-