Два «Русских Марша» через одну єдину Україну

Два «Русских Марша» через одну єдину Україну

Укрінформ
Яка ситуація у російському націоналістичному русі?

4 листопада ось уже тринадцятий рік у Росії відзначається державне свято – День народної єдності. Спочатку воно планувалося як дієва заміна застарілому святкуванню 7-8 листопада, «Великій Жовтневій соціалістичній революції», яке з роками ставало все більш дивним.

Але в реальності повноцінної альтернативи не вийшло. По-перше, через дивацтва з самою датою та поясненнями, які даються у зв'язку з нею. Всупереч офіційній версії, ніяких особливих подій у цей день у 1612 році не було і «поляків з Кремля» не виганяли. До того ж зайве нагадування, що у Кремлі колись сиділи прийшлі солдати, саме собою суперечить нинішньому ура-патріотичного образу «страны-которая-всегда-и-всех-побеждает».

Але з іншого боку, цей день взяли на озброєння національно орієнтовані праві сили. Відразу ж склалася традиція «Русских маршей». А значить, переддень цього дня – гарний привід поговорити про національний і націоналістичний рух у Російській Федерації.

ПУТІН ТО НАЦІОНАЛІСТ, ТО НІ, ТО ЗНОВУ ТАК...

Чого можна очікувати від 4 листопада і «Русского марша» цього року?

Головна хода проходить у столиці. За традицією останніх років, що склалася після 2014 року, це буде не один, а як мінімум два марші: біля метро Любліно і біля метро Щукінська. Це само собою якнайкраще ілюструє ситуацію з націоналістичним рухом у Росії – він розколотий. Найбільше – по лінії ставлення до російської агресії в Україні. Частина націоналістів підтримала війну в Україні. Частина – категорично відмовилася це робити, внаслідок чого відправилася до в'язниць, в еміграцію, а деякі – і в Україну, де з самого початку війни стали на її захист, воюючи зі своїми колишніми однодумцями, які перебувають по той бік лінії фронту.

Організації такого розколу посприяло те, що національний рух в Росії ще з нульових років перебував під пильною увагою спецслужб. У «нульові» роки Путін частенько загравав з націоналістами, часом зараховуючи до націоналістів і себе.

Ще більш важлива роль тоді відводилася людям поглядів навіть не націоналістичних, а відверто нацистських. Вони були пугалом для виборця під фоновий бурмотіння ЗМІ, що якщо вибори в Росії проводити «безконтрольно» (тобто нормально, демократично, з дотриманням всіх процедур), то до влади в країні неодмінно прийдуть радикали, фашисти.

Це був дивовижний час. Всі знали, що 28 травня (День прикордонника) і 2 серпня (День ВДВ) людям неслов'янської зовнішності виходити в місто треба з побоюванням і краще – великою групою. Аналогічно – в день народження Гітлера. У московському метро 20 квітня відкрито і весело зигували. Влада це нібито засуджувала, але не дуже якось цьому перешкоджала. Тоді російські журналісти давали співгромадянам корисні поради: у разі, якщо зустрінете таку групу, для власної безпеки не сперечайтеся з її учасниками, а поводьте себе максимально акуратно і нейтрально.

Але з 2014 року, коли було оголошено, що фашизм переміг і прийшов до влади, але не в Росії, як лякали раніше, а в Україні – концепція помінялася. І вже найближчим 20 квітня, в період розгортання в Україні спецоперації «русская весна», масових бійок, побиттів, зигувань не було. Лише дрібні інциденти.

Ось тому, до речі, дещо несподіваним стало нещодавнє повернення Путіна до колишньої риторики 10-річної давності. На одному з форумів у середині жовтня він заявив буквально наступне: «Я хочу, чтобы Россия сохранилась, в том числе и в интересах русского народа. В этом смысле я и сказал, что самым правильным, самым настоящим националистом – и самым эффективным – являюсь я. Но это не пещерный национализм, дурацкий и придурочный (на жаль, ніхто у ВВП не уточнив, чим перше відрізняється від другого, – ред.), который ведет к развалу нашего государства – вот в чем разница». І далі, відповідаючи на запитання, чи є у нього однодумці, які згодні з таким трактуванням націоналізму, Путін відповів: «Есть, почти 146 миллионов человек».

Показово, що цей спіч Солнцеликого призвів до певних ускладнень у стані кремле-воїнів. За чотири роки на прикладі України взагалі і ОУН зокрема російські пропагандисти всі язики стерли, розповідаючи, що хорошого націоналізму не буває. А тут такий удар під дих від вождя. Першою їхньою реакцією вистачило лише на те, щоб пояснити, що, говорячи «націоналізм», Путін мав на увазі всього лише «патріотизм». На тому поки і зупинилися.

Судячи з такої непідготовленості тези, з того, що вона не отримала широкого розповсюдження, повернення до старої риторики, записування в націоналісти всіх росіян було всього лише персональним путінським експромтом.

Більш того, варто зазначити, що і майбутнє «Дня народного единства», 4 листопада, з його двозначним порядком денним, найбільш пам'ятною та стабільною частиною якого став «Русский марш», зовсім не безхмарно. Популярний, рейтинговий Telegram-канал «Незыгарь» запустив пробну кулю (це, власне, і є спеціалізація даного проекту), написавши напередодні: «Концептуально задумались (у Кремлі, – ред.) об отмене Дня народного единства. Сурковское наследство (вважається, що рішення про заснування цього свята приймалося за активної участі команди Владислава Суркова, у 2005 році – заступника керівника АП Росії, – ред.) генерит больше проблем, чем смыслов. Продолжать эту Игру уже нет желания».

Що ж, якщо цей день як національне свято (який таким не став) скасують, то це в країні не дуже і помітять. За одним винятком. Після цього 4 листопада отримає для націоналістичних рухів додаткову легітимність, як тепер вже гнане свято Національної єдності.

Що ще важливо зазначити: у публічному просторі тема національних і націоналістичних рухів в Росії висвітлена погано і дуже часто спотворено. Причин для цього безліч. Насамперед, та, що Кремль та його спецслужби, побоюючись пасіонарності цього середовища, активно працюють в ньому, прагнучи максимального контролю.

Крім того, самі поняття «націоналіст», «націоналізм» у російськомовному середовищі демонізуються. Скажімо, постійно відбувається змішування понять «націоналізм» і «нацизм». Тому це той випадок, коли краще отримати інформацію «з перших рук».

Для об'ємності картини я поговорив з двома відомими представниками сучасного російського націоналістичного руху.

КОНСТАНТИНОВ: ПОСТІЙНИЙ КОМІТЕТ ФОРУМУ ВІЛЬНОЇ РОСІЇ ПРООБРАЗ ШИРОКОЇ ОПОЗИЦІЙНОЇ КОАЛІЦІЇ

В Україні ця людина не дуже відома. А він брав активну участь у протестних акціях 2011-2012 років. Наприкінці березні 2012-го, після відмови співпрацювати з Центром Е (Головне управління з протидії екстремізму МВС РФ), його заарештували і почали грубо фабрикувати, в тому числі із застосуванням тортур, справу за звинуваченням у вбивстві. Цілих два роки в Росії йшла широка громадська кампанія за звільнення Данила Константинова. Вона увінчалася успіхом: 16 жовтня 2014 року звинувачення перекваліфікували з «вбивства» на «хуліганство», давши три роки колонії. І одразу ж амністували, після чого Константинов терміново вилетів за кордон. У ті дні його останнє слово на суді стало помітною подією: «В России сформировано полицейское государство. И государство это основывается на страхе и подчинении. Свободная человеческая личность, исповедующая собственные взгляды и идеи, чужда полицейскому государству. Ей здесь не место».

- Данило, чим, на ваш погляд, відрізняються умови розвитку російського та українського національних, націоналістичних рухів?

- Наскільки я розумію, в Україні національний рух зростав і розвивався без особливих перешкод. Ніхто свідомо не переслідував національні організації, не пригнічував ріст національної самосвідомості українців – з самого початку виникнення української державності. Більше того, український націоналізм став основою для українського нацбілдінгу, який підтримувався українською елітою, що шукала точку опори у протистоянні з Москвою.

Розвинувшись, зміцнівши і набравшись сил, український націоналізм вступив у вуличний союз з системною опозицією у Києві. В результаті цього об'єднання вийшов Майдан...

У Росії все було навпаки. Російський націоналізм переслідувався державою з самого моменту виникнення російської держави. Йому не дали розвинутися, набратися сил, заручитися підтримкою великої кількості прихильників, створити і зміцнити свої національні організації. Російська самосвідомість придушувалася, замість неї нам пропонували сурогат багатонаціонального «росіянства» – явного рімейка «багатонаціонального радянського народу». Російські національні організації заборонялися, російські партії не реєструвалися, лідерів та активістів національного руху відправляли і відправляють до в'язниці.

- Ви згадали про Майдан. Наскільки серйозно Кремль побоюється його повторення в Росії?

- Не думаю, що Кремль боїться Майдану. Я взагалі не схильний вважати, що він чогось дуже боїться. Ті, хто сидять у Кремлі, вважають, що вони повністю контролюють ситуацію всередині країни – і дозволяють собі вступити в гострий конфлікт з усім цивілізованим світом. Не схоже, щоб вони чогось всерйоз побоювалися.

Тим не менш, привид Майдану, по-моєму, злегка їх турбує. Так, вони впевнені, що можуть впоратися практично з будь-якою вуличною загрозою, але їм не хочеться ризикувати зайвий раз. Тому вони зупиняють у зародку будь-які спроби організувати серйозні вуличні акції протесту.

Щодо самої можливості Майдану в Росії, то я в це не вірю. Майдан був можливий строго у певному місці в певних історичних умовах. Він став формою здійснення національно-демократичної революції в Україні, яка в Росії зараз неможлива.

- Наскільки 2014 рік, початок війни з Україною, став переломною точкою в цьому сенсі?

- Справді, остаточним розгромом національного руху в Росії зайнялися після Майдану, коли правлячий режим усвідомив потенційну загрозу вуличного альянсу націоналістів і лібералів. Зараз такої небезпеки вже немає. Є ще деякі національні організації, які беруть участь у вуличних акціях разом з лібералами, але кількість активістів у них, наскільки я знаю, невелика.

- Якщо говорити про організаційне оформлення правого руху, то які об'єднання, структури ви могли б назвати?

- На мій, повторюся, погляд, національний рух у Росії наразі практично розгромлено. Основні організації заборонені, як ЕПО (етнополітичне об'єднання, – ред.) «Росіяни», або перебувають в анабіозі, як Націонал-демократична партія, відмовившись від будь-якої політичної активності. Є організація, очолювана Володимиром Басмановим, – Комітет «Нація і свобода». Вона нечисленна, але активна і бере участь у спільних акціях з лібералами. В іншому – випалене поле. Хто у в'язниці, хто в еміграції, хто під домашнім арештом.

- Зараз, перебуваючи в еміграції, ви активно берете участь у діяльності Форуму вільної Росії. Як це працювати в описаних умовах?

- Незважаючи на все сказане, ми, Форум вільної Росії, намагаємося робити в еміграції те, що можемо. Він якраз і повинен був стати таким майданчиком, на якому можуть об'єднатися люди різних політичних поглядів, які перебувають в опозиції щодо правлячого політичного режиму. В принципі, нам вдалося вирішити це завдання. Обраний навесні цього року Постійний комітет Форуму вільної Росії якнайкраще ілюструє нову об'єднавчу тенденцію. До складу Постійного комітету увійшли різні люди: ліберали Каспаров, Тютрин, Ілларіонов, Сидельников, російський націоналіст – я, досить правий у поглядах Марк Фейгін, один з лідерів російських лівих – Ілля Пономарьов, еколог і соціальна активістка Євгенія Чирикова, представник команди Навального Володимир Ашурков, друг і партнер Михайла Ходорковського Леонід Невзлін, арт-менеджер, колекціонер і галерист Марат Гельман. Ось вам і прообраз широкої опозиційної коаліції, яка поки що формується в еміграції, але одного разу може опинитися (чи сформуватися) в Росії.

...На завершення, Константинов, як людина самокритична, схильна до аналітичної об'єктивності, ще раз уточнив, що він в якихось питаннях може не зовсім вірно оцінювати ситуацію. І тому важливо доповнити його розповідь словами когось з тих, хто як і раніше займається оргроботою у цій сфері.

БАСМАНОВ: ВІЙНА ПРОТИ УКРАЇНИ ЦЕ ТЕРАКТ КРЕМЛЯ З МЕТОЮ ЗАЛЯКАТИ ВЛАСНИХ ГРОМАДЯН

Ім'я Володимира Басманова (Поткіна) і керованої ним організації промайнуло у розмові з Константиновим. Тому далі логічно продовжити розмову з ним.

- Володимире, наскільки фактор російської агресії в Україні продовжує залишатися важливим у визначенні політичної позиції російських націоналістів?

- Це базова, ціннісна річ. Ваше запитання звучить, як якби ви запитали мене, наскільки важливою є таблиця множення для школи вищої математики. Правильне розуміння причинно-наслідкових зв'язків у питанні російської агресії проти України дуже важливе для правильної оцінки всіх внутрішньополітичних процесів у Російській Федерації. Комітет «Нація і Свобода» (КНС) не приймає в свої ряди людей, які підтримують військові дії Кремля проти України, так само поступають наші політичні союзники. Прихильники так званої «Новоросії», які вважають себе націоналістами, іноді роблять спроби до початку інтеграції з протестним націоналістичним рухом, який стоїть на позиції засудження військової кампанії проти України. Ймовірно, для них 14800 загиблих слов'ян (10300 – дані про втрати української сторони + список на 4500 загиблих проросійських бойовиків та військових, нещодавно викладений у Мережі) вартують менше, ніж для нас. Я не перестану говорити, про те, що війна проти України – це теракт Кремля з метою залякати власних громадян, які хочуть змін, які замислюються про російський Майдан. Я просто не знаю, про що говорити з тими, хто це не розуміє, або, тим більше, схвалює.

- Як багато ваших однодумців у в'язницях, у політеміграції?

- За моїми оцінками, останніми роками в російських в'язницях перебували до 2000 осіб політв'язнів націоналістів. Деякі вже вийшли, деякі – досі в ув'язненні. Політемігрантів, якщо рахувати з тими, хто виїхав в АТО (тобто, стали на захист України, – ред.), вважаю, в районі 150 осіб. Якщо говорити про найбільш близьких мені соратників, які зіткнулися з репресіями останнім часом, можу назвати Володимира Ратнікова, екс-керівника Комітету «Нація і Свобода» Москви, екс-секретаря московського Оргкомітету «Російського маршу», якого звинувачують у створенні та керівництві політичною організацією автономних націоналістів Москви, відомої так само як «Чорний Блок», і його молодшого соратника Артема Воробйова. Сьогодні під арештом у зв'язку з політичним переслідуванням знаходиться мій рідний брат і соратник Олександр Бєлов (Поткін, – ред.). А голова Правозахисного спрямування КНС Ігор Стенін зараз знаходиться в політеміграції. Так само, як мій колега у спільних спробах організувати народні виступи проти диктатури у 2011-2012 роках, один з лідерів громадської Ради того часу, націоналіст Данило Константинов. Зовсім недавно з катівень звільнився інший мій соратник – Олексій Колегов. Майже все керівництво Об'єднання «Росіяни», нині забороненого на території РФ, або заарештували, або змусили покинути РФ. Причиною заборони цієї організації офіційно стало судове звинувачення у прагненні до створення Російської Національної Держави. Це просто тема для окремого великого інтерв'ю – російські націоналісти в ув'язненні та політеміграції. Хочеться назвати якомога більше прізвищ, розповісти якомога більше історій, але я не знаю, наскільки це буде цікаво вашому читачеві.

- Після Майдану Кремль дуже боїться союзу націоналістів і лібералів. Наскільки він реальний зараз?

- Зараз просто немає єдиних лібералів. Ми співпрацюємо з ПАРНАСом, на зв'язку – з Московським штабом Навального, добре співпрацюємо з Партією 5 грудня – у нас з ними навіть пакт укладено. Думаю, Кремль боїться не таких речей, а того, що широкі верстви громадян зрозуміють – той протестний рух, який існує в Російській Федерації, – це не колективна ультра-ліво-ліберальна Новодворська (строго кажучи, Валерія Новодворська сповідувала право-ліберальні погляди, але при цьому дійсно вкрай негативно ставилася до російського національного руху і була категорично проти широкої опозиційної коаліції з націоналістами, – ред.), яка з презирством дивиться на все російське, а конкретні політичні організації, у тому числі націоналістичні, в абсолютній більшості своїй набагато кращі, ніж Путін і «Єдина Росія». Наскільки це реально? Залежить від того, наскільки силам протесту вдасться пробити як інформаційний вакуум, так і кокон брехні, який щодня плетуть численні прокремлівські медіа.

- На мій погляд, позиція Валерії Новодворської, Костянтина Борового, їхнього кола дещо складніше. Але це окрема велика розмова, яка зараз заведе нас у бік... Скажіть, наскільки, загалом, організаційно оформлений національний, націоналістичний рух в Російській Федерації сьогодні?

- Проблема оформлення перед російськими націоналістами востаннє стояла, напевно, десь на початку XIX століття. Просто наш рух сам собою дуже динамічний, адаптивний до змін у суспільстві. Якщо комуністи століттями повторюють одну й ту саму політичну вимогу, побачивши в ній певну самоцінність, то націоналісти змінюють та коригують політичні програми, виходячи з потреб нашої нації сьогодні і зараз. З боку це може справляти враження внутрішньої нестабільності, але, насправді, наші принципи незмінні – «все для нації, нічого проти нації»... Найбільший правий націоналістичний рух сьогодні – це Комітет «Нація і Свобода». КНС активно бере участь у всіх народних протестах і просуває власний політичний світогляд, який ми називаємо націонал-ідеалізм. Існують так само перспективні ліво-націоналістичні організації: це, насамперед, Асоціація народного опору (АНС) і Націонал-революційний Авангард (НРА). Є підліткова організація націоналістів – від 14 до 18 років – називається Національна організація російської молоді (НОРМ), є ще кілька невеликих формацій, навіть екологів-націоналістів. У регіонах збереглася низка класичних організацій націоналістів – це такі структури, як Національний Союз Росії, Псковська Вічова Республіка, Слов'янський Союз Північно-Заходу тощо.

- Чого варто очікувати марші, мітинги, акції від 4 листопада, Дня народної єдності в Росії, в тому числі і в політеміграції?

- «Російський Марш за національну та соціальну державу» (офіційна назва цього року), який виражає протест проти міграційної та соціальної політики Путіна, пройде у Москві, Санкт-Петербурзі, Єкатеринбурзі, Пскові, Саратові, Сиктивкарі (там марш не узгоджений, очікується народне зібрання). Якщо є можливість, я радий буду опублікувати конкретну інформацію щодо місця та часу збору в різних містах Росії.

Москва: збір – 4 листопада, о 13:00, біля будинку 62 по вулиці Перерва. «М» Любліно.

Санкт-Петербург: збір – центр залу «М» Піонерська, 14:00.

Саратов: збір учасників – недалеко від перетину вулиць Тархова та бульвару Мюфке. Початок руху колони – о 16:30.

Сиктивкар: з усіх питань, +7 904 862 40 70. Євген.

Псков: мітинг у «Сквері Мистецтв» з 14:15 до 16:15. Місце і час збору – вул. М. Горького, б. 35 (біля входу в магазин «Сонет») з 14:00 до 14:15. Ця акція, до речі, підтримана рухом Навального.

Єкатеринбург: збір з 12:00 біля будинку №96 по вулиці Перемоги (кут вулиці Бакинських комісарів), шикування колони – о 12:50, початок руху – о 13:00.

В інших містах пройдуть агітаційні рейди на знак солідарності з Російським Маршем. За кордоном можливі також невеликі акції солідарності. Велика вдячність за ваш інтерес до руху російських націоналістів.

Олег Кудрін, Рига

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-