Смоленська катастрофа: Польща може завершити звіт без уламків літака

Смоленська катастрофа: Польща може завершити звіт без уламків літака

Укрінформ
Голова Смоленської комісії Антоній Мацеревич заявляє, що остаточний звіт про розслідування катастрофи президентського літака буде опублікований протягом року.

Про це повідомляє Польське радіо.

“Згідно з попередніми висновками, члени комісії впевнені, що загибель пасажирів Ту-154М сталася унаслідок вибуху літака”, - наголосив Мацеревич.

Екс-міністр оборони Польщі пояснив, що термін завершення роботи комісії багато в чому залежить від розслідування американських колег. Він додав, що їхня участь в підготовці звіту дуже важлива.

“Припущення, що ми не можемо закінчити звіт через відсутність уламків літака, не відповідає дійсності. Можемо. Про це, зокрема, свідчить позиція міжнародних експертів, зокрема Уічитського університету, який опрацьовує симуляцію на підставі переданих нами матеріалів”, - зазначив Мацеревич.

Читайте також: Літак Качинського: Польща розраховує, що РФ виконає вимоги ПАРЄ

Як повідомлялося, 10 квітня 2010 року біля військового аеродрому "Північний" у Смоленську розбився літак Ту-154М, на якому польська державна делегація прямувала на заходи з нагоди 70-ї річниці Катинського злочину. В результаті катастрофи загинули всі 96 осіб, що були на борту: президентське подружжя Леха і Марії Качинських, а також представники політичної, військової, релігійної еліти Польщі, громадські активісти.

Міждержавний авіаційний комітет (МАК) у Москві в 2011 році назвав причиною аварії літака помилку пілотів, які пішли на посадку в умовах поганої видимості. Польща, провівши своє розслідування, у 2011 році також дійшла висновку про помилку пілотів, але додатково поклала провину за те, що сталося, на російських диспетчерів. Росія вини диспетчерів у катастрофі літака не визнала.

У 2016 році Польща відновила розслідування авіакатастрофи під Смоленськом, в рамках якого, серед іншого, упродовж двох років було ексгумовано тіла усіх загиблих. У березні 2016 року тодішній міністр національної оборони, чинний голова Смоленської підкомісії Польщі Антоній Мацеревич заявив, що причиною аварії міг стати теракт.

Польща вже багато років поспіль просить Росію віддати уламки розбитого літака, але Росія відмовляється це зробити, мотивуючи це проведенням російського слідства у справі катастрофи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-