Берлін розчарований рішенням Трампа вийти з ракетного договору

Берлін розчарований рішенням Трампа вийти з ракетного договору

Укрінформ
Попри рішення адміністрації США вийти з договору про РСМД Німеччина буде продовжувати працювати в напрямку ядерного роззброєння.

Про це заявив міністр закордонних справ ФРН Гайко Маас, повідомляє Укрінформ.

"Рішення США вийти з договору викликає жаль. Воно ставить перед нами і Європою складні питання", - заявив Маас.

Він нагадав, що договір протягом 30 років був важливим чинником європейської безпеки, і саме для цього континенту він має особливе значення.

Міністр зазначив, що Берлін в минулому неодноразово закликав Росію розвіяти серйозні звинувачень в порушенні договору. "Досі Росія цього не зробила", - підкреслюється в заяві.

Маас зазначає, що і США мають задуматися про наслідки зробленого кроку, в тому числі і про загрозу, котру він несе для договору START, який необхідно продовжити в 2021 році.

Раніше у своєму Твіттер держсекретар МЗС ФРН Нільс Аннан написав: "Ми будемо продовжувати працювати над ядерним роззброєнням. Росія також повинна виконувати свої зобов'язання". Рішення США він назвав таким, що викликає розчарування.

Представник федерального уряду Ульріке Деммер повідомила, що Вашингтон повідомив Німеччину про своє рішення вночі. "Ми шкодуємо про нього", - сказала вона.

Договір - важливий елемент контролю над озброєннями, і Європа в ньому вкрай зацікавлена. Деммер зазначила, що західні партнери давно вимагали від Росії пояснень у зв'язку сумнівами, викликаними новим типом ракет. Тепер наслідки рішення адміністрації Трампа будуть обговорювати в колі партнерів по НАТО.

Читайте також: МЗС РФ звинувачує Штати в умисному знищенні "ядерної" договірної бази

Як повідомлялося, Трамп заявив у суботу, що має намір вивести США з Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності.

Цей ракетний договір підписали у 1987 році генеральний секретар ЦК КПРС Михайло Горбачов і президент США Рональд Рейган. Угода забороняє сторонам виробництво балістичних і крилатих ядерних ракет наземного базування дальністю від 500 до 5,5 тисячі кілометрів, а також їх випробування і розгортання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-