ОБСЄ не побачила порушень на референдумі у Македонії

ОБСЄ не побачила порушень на референдумі у Македонії

Заява
Укрінформ
Референдум у Колишній Югославській Республіці Македонія 30 вересня був проведений неупереджено та з дотриманням основних свобод, хоча правова база й не покривала достатньою мірою усі аспекти процесу.

Про це йдеться у заяві міжнародних спостерігачів, опублікованій на сайті ОБСЄ.

"Основні свободи зібрань, асоціацій і висловлювань були дотримані протягом всього процесу. І хоча відсутність офіційної кампанії "проти" означає, що думка кампанії "за" домінувала, ЗМІ представили багато інформації і широкий спектр думок", - заявив голова місії БДІПЛ зі спостереженням за референдумом Ян Петерсон.

Нагадується, що на голосування виносилося питання: "Чи підтримуєте Ви членство в ЄС та НАТО, приймаючи угоду між Республікою Македонія та Грецькою Республікою?". При цьому Конституційний суд країни отримав три оскарження на рішення парламенту про проведення референдуму та щодо формулювання запитання, однак всі три були відхилені.

Читайте також: Референдум у Македонії: Провал без переможених

Спостерігачі також зазначили, що хоча влада й намагалася надати громадськості інформацію, що стосується угоди, "її зміст, втім, не був достатнім чином роз’яснений". Головною стороною, яка очолювала кампанію "за", був парламент, передусім, в особі правлячої партії; також до неї долучилися іноземні лідери та представники ЄС, НАТО і США. І хоча активної кампанії "проти" не велося, до бойкоту референдуму закликала коаліція громадських об’єднань та дві невеликі політичні партії, використовуючи соцмережі та акції, часто з акцентом на націоналістичній риториці.

"Якщо ми поважаємо тих, хто не голосував, то ми, очевидно, повинні поважати і тих – понад півмільйона осіб – які взяли участь у референдумі та вирішити вкинути свій бюлетень заради майбутнього країни", - зазначив голова делегації спостерігачів від ПАРЄ Стефан Шеннах.

Як повідомлялося, 30 вересня в Македонії пройшов референдум про зміну назви КЮРМ. На підтримку зміни назви країни за результатами підрахунку голосів з 97,5% ділянок проголосувало 91,38% учасників референдуму, "проти" - 5,63%. Але явка склала лише 36,83%, а для того, щоб референдум був визнаний дійсним, в ньому повинно взяти участь не менше 50% від усіх зареєстрованих виборців. Водночас референдум носив консультативний характер.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-