Повстанці почали формування демілітаризованої зони навколо сирійського Ідлібу

Повстанці почали формування демілітаризованої зони навколо сирійського Ідлібу

Укрінформ
Повстанське угруповання "Файлак аш-Шам" у неділю, 30 вересня, почало виводити свої сили з території, на якій планують створити демілітаризовану зону навколо провінції Ідліб на північному заході Сирії.

Про це повідомляє DW з посиланням на Сирійський центр моніторингу за дотриманням прав людини.

"Угруповання почало виводити бійців та важке озброєння, зокрема танки та артилерійські установки, із районів провінції Алеппо, прилеглих до провінції Ідліб", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, звідти має бути виведене важке озброєння, а також представники радикальних збройних угруповань.

Ці підтримувані Туреччиною підрозділи стануть першими, які погодилися на створення демілітаризованої буферної зони, яку вирішили організувати Туреччина і Росія відповідно до домовленостей про відмову від наступальної операції сирійських урядових сил за підтримки росіян. Згідно з ними до 10 жовтня з майбутньої демілітаризованої зони навколо провінції Ідліб має бути виведене важке озброєння - танки та реактивні системи залпового вогню - всіх опозиційних груп, а також "радикально налаштовані бойовики". Зони планується створити до 15 жовтня.

Читайте також: Сирія просить зняти санкції із себе, КНДР, Куби та Білорусі

У провінції Ідліб та на прилеглих територіях проживають близько 3,5 мільйона людей. Вона здебільшого перебуває під контролем угруповання "Хаят Тахрір аш-Шам", яке пов'язують із "Аль-Каїдою", а також ісламістського угруповання "Джабхат ан-Нусра". Сирійська армія та її союзники завдавали масованих авіаударів по позиціях повстанців в Ідлібі та готувалися до наступу, щоб встановити контроль над цією територією.

Представники урядів західних держав, а також ООН застерігали щодо гуманітарної катастрофи у разі повномасштабного наступу сирійської армії в провінції Ідліб. Після домовленостей президентів Туреччини та РФ Реджепа Таїпа Ердогана і Володимира Путіна підготовка до наступу була призупинена.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-