Македонія проводить референдум про перейменування країни

Македонія проводить референдум про перейменування країни

Укрінформ
У Македонії проходить референдум щодо угоди з Грецією про перейменування країни у Республіку Північна Македонія, яка має відкрити країні шлях до вступу в ЄС і НАТО.

Про це повідомляє Reuters.

"У неділю македонці йдуть на виборчі дільниці, аби дати відповідь на запитання про те, чи змінювати назву країни на Республіку Північна Македонія, як до цього закликає прозахідний уряд. У свою чергу це відкриє шлях до членства в НАТО й ЄС, врегулювавши суперечку із Грецією, що тривала десятиліттями", - йдеться у повідомленні.

Для майже 1,8 мільйона македонців виборчі дільниці будуть відкриті з 7-ї ранку до 19 години за місцевим часом.

Єдине запитання, на яке мають відповісти громадяни: "Ви за членство в ЄС та НАТО, схвалюючи угоду між Республікою Македонії та Республікою Греція?"

Читайте також: Референдум у Македонії матиме історичне значення - президент Албанії

Референдум є консультативним, проте більшість членів македонського парламенту вже заявили, що підтримають результати голосування. В разі позитивного результату парламент має закріпити відповідні зміни у Конституції, а для цього таке рішення мають підтримати дві третини депутатів.

Аби референдум був визнаний дійсним, потрібно, щоб у ньому взяли участь щонайменше 50 відсотків громадян.

Як відомо, суперечка з Грецією щодо назви Македонії тривала кілька десятиліть, під час якої Афіни блокували для Скоп'є будь-які можливості інтеграції в ЄС і НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-