Референдум у Македонії матиме історичне значення - президент Албанії

Референдум у Македонії матиме історичне значення - президент Албанії

Укрінформ
Референдум у Македонії про перейменування країни на Північну Македонію відкриє шлях Скоп’є до ЄС і НАТО і матиме “історичне значення”.

Про це заявив президент Албанії Ілір Мета на загальних дебатах високого рівня 73-ї сесії Генасамблеї ООН у Нью-Йорку, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ми сподіваємося, що нещодавня домовленість між Грецією та Македонією (про перейменування Македонії на Північну Македонію — ред.) має шанс стати історичним досягненням. Ми закликали усіх політичних суб'єктів у Македонії, включаючи місцевих албанських лідерів, щоб вони брали активну участь у забезпеченні доступу до референдуму, який відбудеться 30 вересня на підтримку цієї домовленості”,- заявив Мета. 

Він також підкреслив, що політика “відкритих дверей” для членства в НАТО є дуже важливою для Західних Балкан.

“Політика “відкритих дверей” НАТО щодо Західних Балкан продовжує бути життєво важливою і відіграє вирішальну роль для забезпечення стабільності в регіоні”,- заявив Мета.

За його словами, прихильність до ЄС і НАТО є “найкращою гарантією безпеки для всіх країн і жителів балканського регіону”.

Президент Албанії зазначив, що позитивна динаміка в регіоні у контексті референдуму в Македонії може також підкріпити подальший прогрес у діалозі під егідою ЄС між Косово та Сербією. 

Читайте також: Президент Македонії назвав зміну назви країни "порушенням суверенітету"

“Цей діалог перейшов в останню фазу, і, як очікується, завершиться підписанням юридичної угоди про комплексну нормалізацію відносин між двома державами”,- повідомив албанський лідер. 

Він також привітав зусилля держав-членів ООН щодо міжнародного визнання Косова і подальшої підтримки членства цього державного утворення в регіональних і міжнародних організаціях. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-