Польща пропонує кілька місць на вибір для військової бази США

Польща пропонує кілька місць на вибір для військової бази США

Укрінформ
США мають на вибір кілька місць у Польщі, де може бути створено американську військову базу на постійній основі.

Про це заявив міністр національної оборони РП Маріуш Блащак, інформує Polskie radio

“Є не одна, а багато пропозицій (місць розташування бази)”,- заявив Блащак.

За його словами, спільно з міністром оборони США Джеймсом Меттісом створено спільну робочу групу, яка займатиметься питаннями створення постійної військової бази США в Польщі.

Блащак повідомив, що переговори з цього приводу ведуться одночасно в Білому Домі, Конгресі та Пентагоні.

Глава міноборони РП поінформував, що упродовж останнього часу він тричі відвідав США і знову це зробить у справі створення бази наприкінці жовтня — на початку листопада.

У польських ЗМІ з'явилася непідтверджена офіційно інформація про те, що Варшава запропонувала Вашингтону на вибір три місця дислокації американської бази — в районі полігонів Ожиш (північний схід Польщі), та Жагань і Дравсько-Поморське на заході країни.

Читайте також: Польща має кошти на американську військову базу - прем'єр-міністр

Як відомо, минулого тижня під час спільної прес-конференції у Вашингтоні з президентом Польщі Анджеєм Дудою президент США Дональд Трамп похвалив Варшаву за готовність витратити $1,5-2 млрд на будівництво інфраструктури під американську військову базу на території країни.

Станом на сьогодні на території Польщі дислокуються понад 3 тис. американських військовослужбовців, які перебувають там на ротаційній основі. Зокрема, у рамках зміцненої передової присутності НАТО (Enhanced Forward Presence - EFP) поблизу міста Ожиш (північний схід Польщі) розміщуються кількасот американських військовослужбовців у складі бойової батальйонної групи.

Крім того, у кількох гарнізонах (Жагань, Свентошув, Сквежин і Болеславец) на заході Польщі у рамках ініціативи зміцнення європейського регіону (European Reassurance Initiative - ERI) дислокуються підрозділи бойової групи бронетанкової бригади США.

Додатково у Польщі розміщений також повітряний компонент зі складу бригади бойової авіації, а в населеному пункті Редзікув на півночі країни будується американська база - елемент американської системи ПРО системи Aegis Ashore.

Фото на першій сторінці: Markus Rauchenberger, U.S. Army/Released

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-