Сіярто обіцяє відповідь Угорщини у разі вислання консула з Берегового

Сіярто обіцяє відповідь Угорщини у разі вислання консула з Берегового

Укрінформ
Уряд Угорщини вважатиме вислання угорського консула з Берегового у зв'язку з відео з видачею паспортів "ризикованим та недружнім кроком" з боку України, який не залишиться без відповіді.

Про це заявив журналістам міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто, повідомляє сайт МЗС Угорщини.

"Такий крок переведе відносини між двома країнами в інший вимір і не залишиться без відповіді. Але Міністерство закордонних справ і торгівлі не отримало офіційних повідомлень з цього приводу", - сказав Сіярто.

Він зазначив, що відео, записане прихованою камерою в генеральному консульстві Угорщини у м. Береговому, буде використано в українській виборчій кампанії з метою отримати голоси, використовуючи антиугорські настрої.

За словами Сіярто, запис, скоріш за все, було зроблено і оприлюднено на чиєсь замовлення.

Читайте також: МЗС перевіряє відео з угорськими паспортами у Береговому

Він додав, що записана на відео присяга "відповідає всім нормам", а той факт, що міністр закордонних справ України виступає проти цього, на думку Сіярто, можна пояснити "лише внутрішніми міркуваннями та майбутніми виборами".

"Подвійне громадянство є повсякденною практикою в ЄС, і, відповідно, українські заперечення не вказують на те, що Київ серйозно ставиться до європейської інтеграції та приєднання до НАТО", - сказав глава МЗС Угорщини.

Він назвав засудження українською владою видачі громадянам України угорських паспортів спробою залякати закарпатських угорців і заявив, що уряд Угорщини не дозволить українській адміністрації "ще більше погіршити ситуацію із закарпатськими угорцями".

Напередодні Укрінформ опублікував відео, на якому зафіксовано момент видачі громадянам України у консульстві Угорщини в Береговому угорських паспортів. Процедура супроводжувалася келихом шампанського на честь отримання другого громадянства та інструкціями - не повідомляти про отримання документів українській владі. При цьому громадяни України вголос присягали на вірність Угорщині.

Згодом міністр закордонних справ Павло Клімкін пообіцяв зустрітися на полях Генеральної асамблеї ООН з угорським колегою та поговорити з ним про видачу угорських паспортів громадянам України на Закарпатті. Також глава МЗС натякнув на можливість вислання угорського консула в Береговому з України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-