Підозрювані в отруєнні Скрипалів причетні до спецслужб РФ - Bellingcat

Підозрювані в отруєнні Скрипалів причетні до спецслужб РФ - Bellingcat

Розслідування
Укрінформ
Підозрювані Британією в отруєнні колишнього офіцера ГРУ Сергія Скрипаля та його доньки Юлії росіяни причетні до спецслужб.

Про це свідчить спільне розслідування The Bellingcat.

"Спільне розслідування The Bellingcat і The Insider дали підстави підтвердити, що Олександр Петров і Руслан Боширов, підозрювані Британією в отруєнні Скрипалів, дійсно є співробітниками російських спецслужб", - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, це підтверджується низкою документів, а також прямими й непрямими свідченнями. У п'ятницю, 14 вересня, було оприлюднено лише частину розслідування, повна його версія буде опублікована на початку наступного тижня.

У ході розслідування з'ясувалося, що паспорт одного з підозрюваних Олександра Петрова виданий у 2009 році, хоча народився він у 1979 році, й у досьє Федеральної міграційної служби немає жодних згадок про "попереднє життя". "У звичайних досьє ФМС на "простих смертних" є нотатки про отримання інших національних і закордонних паспортів, факти реєстрацій за різними адресами. У досьє Петрова нічого цього немає. Свій паспорт у 2009 році він отримав "замість зіпсованого", і в досьє вказано номер цього "зіпсованого паспорта, якого ніколи не існувало в природі", - йдеться у публікації.

При цьому, як наголошується, на файлі з паспортними даними стоїть штамп "дані не давати", а файл з біографією порожній, і на ньому стоїть ще й підпис "с. с." (цілком таємно).

Відзначається, що за місцем проживання Олександра Петрова раніше проживав інший чоловік з прізвищем Петров, паспортні дані якого відрізняються.

Згідно з даними про реєстрацію пасажирів на авіарейс (документ є у розпорядженні The Bellingcat і The Insider) номери закордонних паспортів Боширова і Петрова відрізняються лише однією цифрою (у Боширова 1294, у Петрова - 1297). Причому, згідно з базою ФМС, де зазвичай закордонні паспорти зазначаються, у Боширова й Петрова цих закордонних паспортів чомусь немає.

З даних реєстрації також випливає, що обидва "туристи" купили квитки 1 числа, за день до вильоту, що суперечить їхнім словами про те, що поїздка планувалася заздалегідь.

"Звідки такий поспіх — можна припустити: трохи раніше в цей день квитки до Лондона купила Юлія Скрипаль. Навряд чи це збіг, не виключено, що "туристи" порахували, що це якось може вплинути на їхні плани, і вирішили поспішити", - йдеться у публікації.

Видання звертає увагу і на російські паспорти підозрюваних.

"По-перше, вони видані УФМС 770001 по місту Москві... Паспорти в цьому УФМС отримують або привілейовані особи за хабар (для них це синонім "блатних" номерів автомобіля), або представники силових органів", - пише видання.

Також цікаво, що якщо поміняти останню цифру в паспорті Петрова або Боширова, то можна знову ж виявити людей з дивними анкетами, з неповними адресами (наприклад, без квартири) і відсутніх в будь-яких соцмережах і базах даних, зазначають розслідувачі.

Читайте також: У Британії порівняли брехню росіян щодо Солсбері із вторгненням на Донбас

Як повідомлялося, колишній офіцер ГРУ Сергій Скрипаль і його дочка Юлія були знайдені без свідомості в Солсбері та потрапили до лікарні з отруєнням невідомою речовиною 5 березня. Речовина ідентифікували як "Новачок".

В Організації з заборони хімічної зброї дійшли висновку, що влада Великобританії правильно ідентифікували речовину, якою були отруєні Скрипалі, і підтвердили російське походження "Новачка".

5 вересня прокуратура Великобританії назвала імена двох росіян, підозрюваних у спробі замаху на Скрипалів. За словами прем'єр-міністра Мей, британська розвідка з'ясувала, що підозрювані - Олександр Петров і Руслан Боширов - є офіцерами ГРУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-