Польські експерти завершили в Смоленську огляд уламків літака Качинського

Польські експерти завершили в Смоленську огляд уламків літака Качинського

Укрінформ
Польські експерти спільно з російськими завершили в п'ятницю на аеродромі “Північний” у Смоленську огляд уламків розбитого Ту-154М екс-президента Лєха Качинського.

В огляді, який тривав з 3 вересня, брали участь п'ять польських прокурорів, а також техніки-криміналісти, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Зокрема, польські експерти виконували сферичні фотографії деталей літака, які їх цікавили, а спеціальне обладнання для цього надала російська сторона. Перед кожним днем роботи усі експерти проходили ретельну перевірку.

Виїзд польських спеціалістів відбувся за погодженням з російською стороною у світлі виконання запиту Варшави про надання юридичної допомоги у слідстві щодо катастрофи Ту-154М.

Як інформувалося, наприкінці серпня Слідчий комітет РФ задовольнив запит польської сторони щодо проведення у присутності польських представників додаткового огляду речових доказів - агрегатів, підсистем і конструктивних елементів Ту-154М.

10 квітня 2010 року біля військового аеродрому "Північний" у Смоленську розбився літак Ту-154М, на якому польська державна делегація прямувала на заходи з нагоди 70-ї річниці Катинського злочину. В результаті катастрофи загинули всі 96 осіб, що знаходилися на борту: президентське подружжя Леха і Марії Качинських, а також представники політичної, військової, релігійної еліти Польщі, громадські активісти.

Читайте також: Польща поскаржиться в ICAО через відмову РФ скласти уламки літака Качинського

Міждержавний авіаційний комітет (МАК) у Москві в 2011 році назвав причиною аварії літака помилку пілотів, які пішли на посадку в умовах поганої видимості. Польща, провівши своє розслідування, у 2011 році також дійшла висновку про помилку пілотів, але додатково поклала провину за те, що трапилося, на російських диспетчерів. Росія вини диспетчерів у катастрофі літака не визнала.

У 2016 році Польща відновила розслідування авіакатастрофи під Смоленськом, в рамках якого, серед іншого, упродовж двох років було ексгумовано тіла усіх загиблих. У березні 2016 року тодішній міністр національної оборони, чинний голова Смоленської підкомісії Польщі Антоній Мацеревич заявив, що причиною аварії міг стати теракт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-