Декларація на трьох: Іран і Туреччина не підуть із Сирії, а Путін готується до

Декларація на трьох: Іран і Туреччина не підуть із Сирії, а Путін готується до "провокацій"

Укрінформ
Лідери Ірану Хасан Рухані, Росії Володимир Путін і Туреччині Реджеп Таїп Ердоган прийняли в п'ятницю у Тегерані декларацію за підсумками саміту щодо Сирії.

Документ прийнято за підсумками переговорів у так званому Астанинському форматі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У декларації 12 пунктів. Наші співробітники підготували дуже хорошу декларацію, яку підтвердили 3 президенти", - повідомив Рухані на прес-конференції. 

Іран і Туреччина заявили, що збережуть свою присутність у Сирії. 

"Іран є присутнім у Сирії на прохання законного уряду цієї країни для боротьби з тероризмом. І питання нашої подальшої присутності в Сирії вирішуватиметься на основі цього принципу", - сказав Рухані. 

При цьому він назвав "варварським і абсолютно незаконним» втручання в сирійські справи з боку США і заявив про те, що "окупаційний режим Ізраїлю, сіоністи, мають негайно залишити" сирійську територію, оскільки вони ускладнюють досягнення миру. "Іноземне втручання неприпустиме, воно ускладнює мирне врегулювання", - заявив Рухані, назвавши США і Ізраїль "основоположниками окупації, тероризму, агресії, зовнішнього втручання і дискримінації". 

Путін заявив, що має "неспростовні докази" того, що "терористи здійснюють і готують різного роду провокації, в тому числі з використанням хімічної зброї". 

Російський президент наголосив, що сирійський законний уряд має взяти під свій контроль всю територію країни. Він відзначив, що «вже звільнено 95% території, решта угруповань екстремістів зосередилась у зоні деескалації в провінції Ідліб". Путін вважає, що зусиллями трьох країн було досягнуто "переконливі результати" на сирійському напрямку.

Читайте також: РФ завдала авіаудару по Ідлібу у день саміту щодо Сирії

Ердоган у свою чергу також заявив, що "Туреччина продовжить присутність у регіоні, і не допустить посилення терористичних елементів у неї під носом". У підтримці таких організацій він звинуватив США. 

Він сказав, що Анкара не хоче, "щоб Ідліб перетворився на криваве море", що 3 країни-гаранти "мають направити міжнародному співтовариству меседж, що вони не допустять нових актів насильства і гуманітарної катастрофи" в Ідлібі. 

На відміну від своїх колег Ердоган висловив критику на адресу сирійського керівництва. "Якщо не стримати режим у Сирії, це може призвести до нових трагедій", - сказав він, додавши, що це може спричинити погіршення ситуації і крах перспектив політичного врегулювання. 

Лідер Туреччини зупинився на тому пункті, що розуміє побоювання Росії з приводу її військових баз у Сирії і запропонував "спробувати ліквідувати елементи, які становлять загрозу". 

Наступна зустріч відбудеться в Росії.

Крім того, найближчими днями представники «трійки» мають намір провести у Женеві зустріч з посланцем ООН щодо Сирії. 

Фото: AA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-