Польські експерти у Смоленську взялися оглядати уламки літака Качинського

Польські експерти у Смоленську взялися оглядати уламки літака Качинського

Укрінформ
Польські експерти спільно з російськими у понеділок розпочинають на аеродромі “Північний” у Смоленську огляд уламків розбитого Ту-154М екс-президента Лєха Качинського.

У понеділок вранці 10 польських експертів відвідали з цього приводу відділення Слідчого комітету РФ у Смоленську, інформує Onet.pl.

Польська група експертів складається з п'яти прокурорів та кількох техніків-криміналістів, які на місці до 7 вересня вивчатимуть уламки розбитого літака. Як зазначають польські ЗМІ, усі дії виконуватимуть російські спеціалісти, а поляки лише слідкуватимуть за цим. 

Виїзд польських спеціалістів відбувається за погодженням з російською стороною у світлі виконання запиту Варшави про надання юридичної допомоги у слідстві щодо катастрофи Ту-154М.

Наприкінці серпня Слідчий комітет РФ задовольнив запит польської сторони щодо проведення у присутності польських представників додаткового огляду речових доказів - агрегатів, підсистем і конструктивних елементів Ту-154М.

Читайте також: Слідком РФ погодився оглянути уламки літака Качинського в присутності поляків

Як повідомлялося, 10 квітня 2010 року біля військового аеродрому "Північний" у Смоленську розбився літак Ту-154М, на якому польська державна делегація прямувала на заходи з нагоди 70-ї річниці Катинського злочину. В результаті катастрофи загинули всі 96 осіб, що знаходилися на борту: президентське подружжя Леха і Марії Качинських, а також представники політичної, військової, релігійної еліти Польщі, громадські активісти.

Міждержавний авіаційний комітет (МАК) у Москві в 2011 році назвав причиною аварії літака помилку пілотів, які пішли на посадку в умовах поганої видимості. Польща, провівши своє розслідування, у 2011 році також дійшла висновку про помилку пілотів, але додатково поклала провину за те, що трапилося, на російських диспетчерів. Росія вини диспетчерів у катастрофі літака не визнала.

У 2016 році Польща відновила розслідування авіакатастрофи під Смоленськом, в рамках якого, серед іншого, упродовж двох років було ексгумовано тіла усіх загиблих. У березні 2016 року тодішній міністр національної оборони Польщі Антоній Мацеревич заявив, що причиною аварії міг стати теракт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-