Отруєння Скрипалів: у Трампа намагаються знайти компроміс з РФ — WP

Отруєння Скрипалів: у Трампа намагаються знайти компроміс з РФ — WP

Укрінформ
Держсекретар США Майк Помпео за вказівкою президента Дональда Трампа намагається досягти компромісу з РФ до запровадження нового пакету санкцій через отруєння екс-агента Сергія Скрипаля та його дочки у Британії.

Про це повідомляє видання The Washington Post з посиланням на джерела.

Зокрема, за словами американських і європейських дипломатів, Помпео під час телефонної розмови з главою МЗС Сергієм Лавровим 10 серпня запропонував йому провести зустріч до запровадження Вашингтоном нових санкцій через отруєння Скрипалів.

"Помпео підкреслив, що ініціатива належить президентові Сполучених Штатів", - інформують джерела видання.

За їхньою інформацією, Лавров погодився на зустріч за умови обговорення трьох тем - контроль за озброєнням, створення бізнес-ради для просування торгівлі та взаємний обмін науковцями. Повідомляється, що керівники дипвідомств погодилися обговорити дату переговорів після зустрічі радника Трампа з питань нацбезпеки Джона Болтона і його російського колеги Миколи Патрушева, яка відбулася минулого тижня у Женеві.

Читайте також: Скотленд-Ярд підключив унікумів до розслідування справи про отруєння Скрипалів

За словами дипломатів, поки незрозуміло, де відбудеться зустріч – у Вашингтоні, на полях Генасамблеї ООН у Нью-Йорку або ж деінде.

Як зазначається, такі дії відображають прагнення Трампа розпочати конструктивний діалог з Росією та розірвати цикл взаємних санкцій.

Однак перспектива досягнення компромісу залишається невисокою, оскільки американські законодавці вимагають суворого дотримання існуючих законів про санкції та обговорення нового пакета ще більш жорстких каральних заходів проти Росії, що обмежує маневр адміністрації Трампа, пише видання.

Водночас у Держдепартаменті на запит видання заявили, що під час розмови Помпео і Лаврова тема санкцій за отруєння Скрипалів не порушувалася.

Як відомо, перший етап санкцій США проти Росії у зв'язку із застосуванням хімічної зброї на території Великої Британії почав діяти у понеділок, 27 серпня.

У листопаді може бути запроваджений другий, значно жорсткіший пакет санкцій: зниження рівня дипломатичних відносин між США та РФ, скорочення до мінімуму взаємної торгівлі та навіть заборона польотів до США для російських авіаліній.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-