Суд ООН

Суд ООН "завернув" скаргу Тегерана на американські санкції

Укрінформ
Судді Міжнародного суду ООН не мають юрисдикції у прийнятті рішення за позовом Тегерана з проханням скасувати санкції США, запроваджені проти Ірану.

Про це повідомляє AFP із посиланням на адвоката Держдепу США Дженніфер Ньювстед.

"У вівторок США повідомили суддям (Міжнародного суду - ред.) ООН, що вони не мають юрисдикції приймати рішення щодо прохання Тегерану вимагати від США скасувати санкції проти Ірану, пов'язані з ядерною угодою", - заявила вона.

За словами Ньювстед, Міжнародний суд ООН не має юрисдикції приймати рішення у справі, і додала, що сама Іранська ядерна угода "не може буде підставою для розгляду справи під юрисдикцією суду".

Вона також зауважила, що США мають право захищати власну національну безпеку й інші інтереси.

Як повідомлялося, 27 серпня іранські адвокати звернулися до Міжнародного суду ООН із проханням змусити США зняти санкції, які запровадила адміністрація президента Трампа проти Тегерану після виходу з Іранської ядерної угоди.

Як відомо, Міжнародний суд - це головний судовий орган ООН для вирішення міжнародних суперечок. Його рішення є обов'язковими для виконання. Суд знаходиться у Гаазі, Нідерланди.

Читайте також: Іран поскаржився на американські санкції в суд ООН

Угода між Іраном і світовими лідерами, укладена у 2015 році, серед іншого, передбачала послаблення санкцій США в обмін на обмеження іранської ядерної програми. Однак Трамп ще до обрання на посаду президента США постійно критикував цю угоду.

У травні Трамп оголосив, що Вашингтон виходить із угоди з Іраном щодо ядерної програми. Він заявив про відновлення всіх санкцій проти Тегерана.

Фото: UN Photo/ICJ-CIJ/Frank van Beek

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-