Три події світу. Американський тиждень

Три події світу. Американський тиждень

Укрінформ
Помер сенатор Джон Маккейн, у Києві побував Джон Болтон, Пола Манафорта визнали винним за 8 із 18 пунктів обвинувачення.

Джон Маккейн боровся з раком мозку, і цю боротьбу лікарі припинили всього за день до смерті. Багаторічний сенатор від Арізони помер в оточенні родини, звістка про його смерть викликала шквал співчуттів з різних куточків світу. Маккейна можна назвати людиною, яка дуже добре знала ціну свободі і демократії, адже він понад 5 років перебував у полоні в’єтконгівців, куди потрапив після того, як його літак було збито. Політик-республіканець послідовно підтримував Україну та Грузію, які з його смертю втратили відданого друга. Дональд Трамп позбавився потужного критика всередині Республіканської партії. Про авторитет Маккейна промовисто свідчить той факт, що оборонний бюджет США на 2019 рік ще за життя сенатора назвали його іменем.

Джон Болтон, Юрій Луценко, Олександр Турчинов, Петро Порошенко
Джон Болтон, Юрій Луценко, Олександр Турчинов, Петро Порошенко

У Києві побував радник Дональда Трампа з питань національної безпеки Джон Болтон. Візиту до України заокеанського «яструба» передувало його спілкування  у Женеві з секретарем російського Радбезу Патрушевим. Представники США та Росії не дійшли згоди щодо тексту спільної заяви, медіа поширили попередження Болтона стосовно можливого російського втручання до перебігу проміжних виборів до Конгресу у листопаді.

У Києві Болтон переглянув Марш Незалежності – масштабний військовий парад, провів переговори з Петром Порошенком та іншими українськими політиками, продемонструвавши, що у Вашингтоні тримають руку на пульсі українських подій. Під час брифінгу американський посадовець припустив, що Росія може не дотриматися обіцянок зберегти транзит газу територією України, тому порадив шукати альтернативні джерела енергії (і, що є логічним, модернізувати управління вітчизняною ГТС).

Пол Манафорт
Пол Манафорт

Суд присяжних у місті Олександрія (штат Вірджинія) визнав Пола Манафорта винним за 8 з 18 пунктів звинувачень, серед яких податкові махінації та приховування банківських рахунків за кордоном. Йому загрожує до 80 років позбавлення волі, проте Манафорт не демонстрував схильності до каяття у залі суду. Багатьох суд над відомим політтехнологом цікавить з огляду на його активну участь у виборчій кампанії Дональда Трампа, тоді ще кандидат Трамп у серпні 2016-го був змушений публічно усунути Манафорта від керівництва компанією після розслідування The New York Times щодо співпраці політтехнолога з Віктором Януковичем та Партією регіонів. Говорити про появу передумов для імпічменту Трампа у зв’язку з вироком Манафорту зарано, проте противники 45-го президента США щонайменше отримали стимул для активізації своїх зусиль. 

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-