У Румунії тривають протести з вимогою відставки уряду

У Румунії тривають протести з вимогою відставки уряду

Укрінформ
У Румунії 15 серпня шостий день тривають антиурядові акції протесту.

Як повідомляє Радіо Свобода, кілька сотень людей, попри спеку зібралися біля будівлі уряду в Бухаресті, вигукуючи антиурядові гасла.

За акцією стежить поліція.

Тим часом, уряд Румунії оголосив п’ятиденні вихідні, починаючи з 15 серпня. І попри те, що таке рішення було ухвалене кілька місяців тому, дехто з протестувальників різко критикував такий крок уряду, називаючи його «хабарем» державним службовцям.

Напередодні в Румунії порушили справу через ймовірне надмірне застосування сили поліцейськими до учасників масових антиурядових виступів минулого тижня, внаслідок чого сотні людей були поранені.

Близько 80 тисяч людей – багато з них ті, хто живе за кордоном і повернулися, щоб взяти участь в акціях – вийшли на вулиці Бухареста 10 серпня, звинувачуючи уряд у корупції і закликаючи до його відставки.

Щоб розігнати демонстрантів, поліція застосувала водомети, сльозогінний газ, перцевий газ і кийки. Внаслідок сутичок, що спалахнули, понад 450 людей були поранені, зокрема і 30 поліцейських, близько 30 – арештували. Це викликало критику як всередині Румунії, так і з боку ЄС.

Крім того, прокуратура країни має намір проаналізувати відео з акцій, оприлюднене у соцмережах.

Президент Румунії Клаус Йоганніс розкритикував дії поліції і зажадав пояснення у Міністерства внутрішніх справ. Він також засудив дії активістів, які намагалися прорватися через поліцейські кордони і кидали в правоохоронців каміння.

Читайте також: Протести в Румунії: стара еліта, схоже, захищатиметься до останнього

Поліція заявляла, що відреагувала на протести «пропорційно» і звинувачували у сутичках «хуліганів», які намагалися прорвати поліцейський кордон і кидали каміння в правоохоронців.

Владні нині в Румунії соціал-демократи, які прийшли до влади 2016 року, намагаються скасувати кримінальну відповідальність за деякі різновиди корупції, що раніше викликало масові демонстрації, які змусили партію відступити. Такі зміни різко критикували президент Йоганніс, а за кордоном Європейський Союз, а також США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-