Країни Євросоюзу шкодують про перегляд санкцій США проти Ірану

Країни Євросоюзу шкодують про перегляд санкцій США проти Ірану

Заява
Укрінформ
Країни-учасниці Спільного всеосяжного плану дій шкодують про перегляд санкцій США, що вийшли з угоди щодо Ірану, і обіцяють захищати від їхньої дії усі європейські компанії, що ведуть законний бізнес із Тегераном.

Про це йдеться у спільній заяві верховного представника Євросоюзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріки Могеріні та міністрів закордонних справ Франції, Німеччини та Великої Британії.

"Ми глибоко шкодуємо про перегляд санкцій з боку США у зв'язку із їхнім виходом зі Спільного всеосяжного плану дій (СВПД)", - йдеться у заяві.

СВПД продовжує працювати над виконанням своїх завдань і стежити за тим, щоб іранська програма залишалася виключно мирною, що підтверджено Міжнародним агентством з атомної енергії у 11 послідовних доповідях.

"Ми очікуємо, що Іран продовжить повною мірою виконувати всі свої ядерні зобов'язання у рамках СВПД", - йдеться у заяві.

У документі також підкреслюється, що скасування санкцій, пов'язаних із ядерною зброєю, є невід'ємною частиною угоди і спрямоване на позитивний вплив не лише на торгово-економічні відносини із Іраном, а й на життя іранського народу.

Читайте також: Білий дім обговорить нові санкції проти Ірану

"Ми сповнені рішучості захищати європейських економічних операторів, що займаються законним бізнесом з Іраном, відповідно до законодавства ЄС та резолюцією 2231 Ради Безпеки ООН. Саме тому оновлений Блокуючий статут Європейського союзу набуває чинності 7 серпня для захисту компаній ЄС, що займаються законним бізнесом з Іраном, від впливу екстратериторіальних санкцій США", - йдеться у заяві.

Як зазначається, учасники іранської угоди взяли на себе зобов'язання, зокрема, зберегти і підтримувати ефективні фінансові канали з Іраном, а також іранський експорт нафти і газу.

Як відомо, президент США Дональд Трамп 8 травня оголосив про вихід з угоди про іранську ядерну програму, яка накладала обмеження на активність Тегерана в ядерній сфері в обмін на зняття санкцій та обмежувальних заходів, які раніше запроваджували США та ЄС. Американський президент пообіцяв не лише повернути старі санкції, а й запровадити нові, якщо Іран "вирішить втілити свої ядерні амбіції".

Як повідомлялося, сьогодні, 6 серпня, у Білому домі обговорять деталі нових санкцій проти Ірану, які, як очікується, будуть запроваджені у вівторок на цьому тижні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-