Додон проти виведення російських військ із Придністров'я

Додон проти виведення російських військ із Придністров'я

Укрінформ
Президент Молдови Ігор Додон виступає за збереження в Зоні безпеки на Дністрі миротворчої місії, до складу якої входять російські військові.

Про це йдеться в оприлюдненій заяві очільника Молдови у зв'язку з 26-ю річницею початку миротворчої операції, яка відзначається 29 липня, повідомляє Укрінформ.

«29 липня 1992 року було розпочато практичну реалізацію «Угоди про принципи мирного врегулювання збройного конфлікту у Придністровському регіоні Республіки Молдова»: до створеної Зони безпеки на берегах Дністра було введено військовий контингент для здійснення спільної миротворчої операції. Попри будь-яку критику, я твердо впевнений у необхідності присутності миротворчого контингенту на Дністрі і виступатиму за його збереження», - заявив Додон.

Головним підсумком миротворчої операції, на думку молдавського президента, є відновлення миру, створення умов для політичного процесу переговорів, а також недопущення кризових ситуацій, які могли б призвести до застосування зброї між конфліктуючими сторонами.

Крім того, Додон наголошує на необхідності початку обговорення в рамках переговорного процесу у форматі «5 + 2» (Молдова і Придністров'я - сторони конфлікту, Україна, ОБСЄ і Росія - посередники, ЄС і США - спостерігачі) моделі політичного врегулювання Придністровського конфлікту.

Читайте також: Українські і молдавські парламентарі обговорили інформаційну безпеку

Як повідомлялося, у 2012 році уряд, парламент і тодішній президент Молдови Ніколає Тімофті виступили з ініціативою про заміну військової миротворчої місії на Дністрі міжнародною місією цивільних спостерігачів, однак проти цієї ініціативи виступили представники Росії та невизнаного Придністров'я.

Миротворча місія на Дністрі була введена в 1992 році після закінчення збройного конфлікту. До складу місії входять військовослужбовці з Росії (близько 400 осіб) та Молдови (300 осіб), а також 10 військових спостерігачів від України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-