"Повернути землю народу": ФСБ звинувачує мешканку Хакасії в екстремізмі за пост

Укрінформ
ФСБ завела справу на 30-річну мешканку Абакана Лідію Баинову після посту в мережі «ВКонтакте».

Про це повідомляє Тайга.інфо.

Жінку, яка виховує малолітню дочку і займається популяризацією хакаської культури, звинуватили у розпалюванні міжнаціональної ворожнечі.

"Хакаське управління ФСБ висунуло обвинувачення Лідії Баїновій за ч. 2 ст. 280 КК РФ (публічні заклики до екстремістської діяльності). Копія постанови опинилася у Тайге.инфо", - йдеться в повідомленні.

ЗМІ наводить витяг з постанови.

«Баїнова <...>, реалізуючи свій злочинний умисел, використовуючи ноутбук марки Asus, який має можливість виходу в інтернет <...> з метою призову необмеженого кола осіб до здійснення насильницьких дій щодо представників російського етносу, які проживають на території РФ, < ...> розмістила публічне звернення, досить великий пост до невизначеного кола осіб, які є користувачами «ВКонтакте», де були рядки такого змісту: «У ці хвилини хочеться влаштувати революцію і переворот! Повернути владу, землю нашому народові! Відвоювати!», - сказано в документі.

Читайте також: "Суд" РФ повернув прокурорам справу Гриба – хоче не вісім, а десять років колонії

Слідчий на прізвище Маров вважає, що слова є публічними закликами до екстремізму. Повний текст посту жінки, втім, не приведено. Він був присвячений випадкам утисків корінних жителів Хакасії. Вона, наприклад, розповіла читачам, що в ігровій кімнаті одного із закладів Абакана діти заявили, що «вхід туди тільки росіянам».

«Комусь пощастило не зіткнутися з націоналізмом. Я ж за 29 років життя в Абакані постійно з ним стикаюся. Моя мати і батько постійно натикалися на їдкості, такі як, начебто, хакаси, а в центрі трьошку отримали, або хакаска, а одягнена так добре тощо», - писала Баїнова. Жінка не визнала провину. Вона вважає, що привернула увагу ФСБ через свою громадську діяльність. Баїнова займається популяризацією хакаської культури, брала участь у музичному фестивалі національних культур і виступає за збереження народних традицій та мови.

За даними перепису населення 2010 року, близько 80% населення Хакасії зараховують себе до росіян. Представників титульної нації Хакасія було близько 12%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-