Австралійська поліція розпочала перевірку іноземних агентів впливу

Австралійська поліція розпочала перевірку іноземних агентів впливу

Укрінформ
Федеральна поліція Австралії почала попередні розслідування щодо виявлення ймовірних агентів іноземного впливу, включаючи російський пропагандистський канал Russia Today.

Процедура триває у рамках підготовки місцевих органів безпеки до виконання нових законів з протидії шпигунству та іноземному втручанню у внутрішні справи, ухвалених наприкінці червня цього року, повідомляє видання The Australian.

“Ми хочемо, щоб це було максимально простим та оптимізованим… Мета реєстру (іноземних агентів впливу - ред.) – це прозорість і можливість отримати публічну платформу”, - заявив генеральний прокурор Австралії Крістіан Портер.

Читайте також: Суд у США ув'язнив підозрювану в шпигунстві росіянку

Наразі, за інформацією ЗМІ, Федеральна поліція Австралії направляє свій персонал на перепідготовку та обмін досвідом до країн, які мають досвід розслідування іноземного втручання, а також проводить власні внутрішні тренінги, щоб навчати детективів виявляти та доводити такі злочини. Разом з цим розпочалася загальна перевірка потенційних агентів іноземного впливу.

За словами генерального прокурора Австралії, такі суб’єкти іноземного впливу як китайські державні корпорації або іноземні інформаційні центри, як от Russia Today, повинні будуть самостійно зареєструватися як агенти іноземного впливу. Порушення цієї норми може призвести до примусових перевірок і навіть кримінального переслідування.

Читайте також: Коли Трамп заговорив про розвідку, у Білому домі згасло світло

Цей крок є одним із заходів, які проводяться AFP та ASIO з метою виявлення прихованих агентів, які працюють в Австралії від імені іноземних урядів. Австралія прагне зробити їх діяльність відкритою - створити загальнодоступний список осіб та установ, які працюють законно від імені іноземних урядів в Австралії.

В цілому австралійський реєстр буде формуватися за вже існуючими практиками США та Великобританії, хоча австралійський уряд вважає, що варіант Австралії буде більш чітким і сфокусованим саме на політичному та економічному впливі.

Відповідальними за виконання нового законодавства і перевірку потенційних агентів є органи федеральної поліції у взаємодії з ASIO, яка традиційно є відповідальною за протидію іноземному втручанню.

Читайте також: Австралія не вірить Путіну у справі МН17 - прем’єр

Наразі відпрацювання схеми виконання нового законодавства розпочалося з візитів австралійської поліції до деяких іноземних ЗМІ, включаючи Russia Today.

У відповідь, офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова наголосила, що Москва залишає за собою право на відповідні дзеркальні заходи, якщо підтвердиться інформація про “протиправні дії австралійської влади” щодо російського телеканалу RT, який може потрапити під дію місцевого закону про боротьбу з іноземним втручанням.

“Якщо все це підтвердиться, як про це повідомлялося в пресі, то ми бачимо ще один приклад так званої солідарності, коли Австралія вирішила піти по стопах США і Великобританії і стати на шлях витіснення російських ЗМІ з світового медіапростору… Москва залишає за собою право на застосування заходів у відповідь у разі порушення прав російських журналістів, де б це не відбувалося. У цьому питанні наша позиція незмінна, узгоджена”, - сказала Марія Захарова російському інформагентству ТАСС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-