14 років в очікуванні виконання смертельного вироку: наскільки це довго

14 років в очікуванні виконання смертельного вироку: наскільки це довго

Аналітика
Укрінформ
Одночасна страта сімох винуватців смертельного отруєння зарином у токійському метро, стала наймасовішою в сучасній історії Японії. А як щодо світового масштабу?

9 липня в Японії кремували тіло засновника секти “Аум Сінрікьо” Тізуо Мацумото, відомого під іменем Сьяко Асахара, якого 6 липня разом із шістьма його соратниками стратили через повішення. Як повідомляється, влада планувала стратити одночасно всіх 13 засуджених до смертної кари у справі “Аум Сінрікьо”, однак відмовилася через критику з боку світової спільноти. Тому ще шестеро інших членів секти наразі чекають на таку ж саме участь.

Нагадаємо, що 63-річного Асахару і його спільників по культу Токійський окружний суд визнав винними в організації газових атак у Токіо. Тоді, у березні 1995 року, сектанти розпилили нервово-паралітичний газ зарин у токійському метро в годину пік. Загинули 13 людей, ще 5800 постраждали, в окремих випадках – на все життя. Смертний вирок Асахарі винесли ще в 2004 році.

Відтак Укрінформ спробував з’ясувати таке:

1. Чому так довго тягнули з виконанням вироку для членів “Аум Сінрікьо”?

2. 14 років очікування між винесенням і виконанням вироку: який “рекорд” у світі?

3. Одночасна страта одразу сімох людей — це безпрецедентно?

4. Де, скільки, за що і які країни «лідирують» по смертних вироках у світі?

Кожен новий день для японського “смертника” як останній

В Японії, як і в багатьох країнах світу, смертні вироки не виконуються, доки щодо всіх обвинувачених і співучасників злочину не прийнято остаточного рішення, а вирок не пройде всі апеляційні інстанції. У січні цього року одному із засуджених членів “Аум Сінрікьо” суд відмовив в апеляції, це стало останньою крапкою в усіх справах секти. Навесні засуджених розподілили по різних в'язницях країни, що означає підготовку до приведення смертних вироків у виконання. А далі – засуджених очікувала страта, яка здійснюється в Японії єдиним способом — через повішення.

Як це відбувається?

До виконання вироку засуджений перебуває в одиночній камері. День страти зберігають у секреті від засудженого і його родичів. Тобто людина може довідатися про виконання смертельного вироку вранці призначеного дня, а його родичі - вже по факту.

На фото - кімната, де відбувається страта
На фото - кімната, де відбувається страта

Перед смертю ув’язнений має право на останню трапезу і розмову зі священнослужителем. А далі – йому зав’язують очі, ведуть в кімнату з люком на підлозі (це місце на фото відмічено червоними лініями), затягують зашморг на шиї... Люк під ногами відкривається з сусідньої кімнати: три кнопки на стіні одночасно натискають три людини – це зроблено для того, щоб вони не знали, хто саме натиснув ту саму. Падіння страчуваного з висоти, як вважається, призводить до швидкої смерті засудженого.

Майже півстоліття в очікуванні страти

Смертний вирок лідеру японської секти «Аум Сінрікьо» винесли ще 2004 рокуі. Тобто, на його виконання він чекав 14 років. Насправді, це не мало, але, як з’ясувалося, й надто багато в світових масштабах. За інформацією журналу Economist, середній показник очікування від винесення до виконання вироку смертельної кари у країнах, де вона зберігається, становить нині 16,5 років. Логічно напрошується питання: а хто ж “рекордсмен”? Однозначної відповіді нема — статистики теж не ведеться (ну, принаймні, ми шукали, але не знайшли).

Утім, досліджуючи це питання, натрапили на кілька випадків, які виділяються в міжнародній судовій практики.

Американський серійний вбивця Джон Гейсі на прізвисько “вбивця-клоун”
Американський серійний вбивця Джон Гейсі на прізвисько “вбивця-клоун”

Перший стосується американського серійного вбивці Джона Гейсі на прізвисько “вбивця-клоун” (прообраза персонажу книги Стівена Кінга “Воно” - ред.). У 1980 році його засудили аж до 12 страт та 21 довічного терміну. Протягом 1972-1978 років Гейсі зґвалтував і вбив 33 молодих людей, в тому числі кількох хлопчиків. Проте виконання вироку він чекав менше «середнього», ті ж 14 років. У 1994 році Гейсі стратили за допомогою смертельної ін'єкції.

Івао Хакамада, колишній японський боксер-професіонал в напівлегкій вазі
Івао Хакамада, колишній японський боксер-професіонал в напівлегкій вазі

Другий — історія з майже півстолітнім очікуванням страти, яку… скасували. У тій же Японії наприкінці 60-х років боксера-професіонала в напівлегкій вазі Івао Хакамаду, який у вільний від боксу час працював на заводі, присудили до смертної кари через повішання за вбивство свого начальника, його жінки і двох дітей. Хакамада очікував цілих 46 років: 12 років у слідчому ізоляторі, а потім іще 34 роки — в камері смертників. У березні 2014 року суд визнав, що його ДНК не збігається з генетичним матеріалом крові, виявленої на місці злочину, і звільнив 78-річного чоловіка. Нині Івао Хакамаді 82 роки.

Третій — про природню смерть до виконання смертельного вироку. Американець Гаррі Альворда, якого засудили до смертної кари за вбивство трьох жінок, 40 років чекав на виконання вироку. У 1998 році суд відхилив останню апеляцію, а в 2013 році, так і не дочекавшись страти, Альворд помер від пухлини головного мозку.

Одночасна страта одразу сімох. Це безпрецедентно?

Для Японії одночасна страта сімох засуджених членів “Аум Сінрікьо” стала найбільш масовою з 1911 року, коли 11 людей повісили за звинуваченням у змові проти імператора. Але це тільки для Японії. Адже, приміром, у 2008 році в центральній в'язниці іранської столиці Тегерана через повішання одночасно стратили 29 людей. Про це повідомляє ТСН. Більшість з них були засуджені за скоєння різних тяжких злочинів, зокрема за озброєний розбій, розповсюдження наркотиків, убивства.

У 2016 році в Саудівській Аравії одночасно стратили аж 47 осіб за участь в терактах, скоєних “Аль-Каїдою” у 2003-2006 роках
У 2016 році в Саудівській Аравії одночасно стратили аж 47 осіб за участь в терактах, скоєних “Аль-Каїдою” у 2003-2006 роках

У 2016 році в Саудівській Аравії одночасно стратили аж 47 осіб. Як повідомляє портал Alarabiya.net, більшість страчених брали участь терактах, скоєних “Аль-Каїдою” у 2003-2006 роках. А тепер – про “зовсім свіжі” випадки. У 2017 році в Йорданії через повішання одночасно стратили 15 осіб за тероризм. Як повідомляла газета The Guardian — це була “наймасовіша страта в сучасній історії країни”. Наприкінці минулого тижня – 7 липня 2018 року – у ЗМІ з’явилося чергове повідомлення з Ірану: за напади у 2017 році на парламент і мавзолей аятоли Хомейні в Тегерані одночасно стратили вісьмох людей. Як передає “Радіо Свобода”, судова влада Ірану заявила, що вісім чоловік співпрацювали з тими, хто здійснював смертельні напади, надав їм зброю та фінансову підтримку. Утім, коли саме відбулися страти – невідомо, зазначило видання.

Смертні вироки у XXI столітті: де, скільки і за що?

Проведення страти – вкрай складний і суперечливий процес. Утім, з кожним роком у світі спостерігається стійка тенденція до відмови від застосування смертної кари. У доповіді Amnesty International зазначено, що після рекордного 2015 року (1634 страти) у 2016-2017 роках було зафіксовано 1032 і 993 відповідно таких випадки в 23 країнах (цифри не враховують тисячі страт, проведених у Китаї, де ці дані залишаються державною таємницею). Найбільшу кількість смертних вироків за 2017 рік винесли: Нігерія – 621, Єгипет – 402, Бангладеш – 273, Шрі-Ланка – 218, Пакистан – 200, Індія – 109, Замбія – 94.

Amnesty International
Amnesty International

Правозахисники повідомляють, що крім за вчинення найбільш тяжких злочинів, у 2017 році смертні вироки виносилися і приводилися у виконання за злочини, пов'язані з наркотиками (15 країн), корупцію (В'єтнам, Китай), розкопки історичних культурних об'єктів і перепродаж культурних цінностей (Китай), застосування вогнепальної зброї (Малайзія), чаклунство, магію і "перелюб" (Саудівська Аравія), викрадення (Ірак), викрадення та катування (Саудівська Аравія), зґвалтування (Саудівська Аравія), а також "богохульство" або "образу пророка ісламу" (Іран, Пакистан). А в Ірані, Лівані, Пакистані, Палестині (в секторі Газа), Саудівській Аравії і Північній Кореї вища міра покарання призначалася за різного роду "державну зраду", "шпигунство", "висловлювання сумнівів з приводу політики керівництва", участь у "повстанському русі і тероризмі" та інші "злочини проти держави" (незалежно від того, чи призводили вони до загибелі людей).

Також у згаданій доповіді згадується й про дещо позитивну тенденцію. Наприклад, сім країн, які виносили смертельні вироки у 2016 році, в 2017 році не винесли жодного – це Барбадос, Казахстан, Ліберія, Малаві, Нігер, Папуа–Нова Гвінея та Ефіопія. А такі країни як Гвінея і Монголія у 2017 році взагалі скасували смертну кару. Певний крок до скорочення кількості смертних вироків зробила Гватемала, де вирішено застосовувати смертну кару лише за загальнокримінальні злочини (крадіжки, грабежі, розбійні напади, шахрайства та вимагання), Кенія, де скасували обов'язкову смертну кару за вбивство, а також Буркіна-Фасо і Чад - там прийняли нові закони і розглянули ряд законопроектів, які передбачають скасування цього покарання.

До речі, Amnesty International наводять промовисту цифру і про ув’язнених в усьому світі, які очікують приведення у виконання смертних вироків: станом на кінець 2017 року їх налічувалося щонайменше 21 919 осіб.

Мирослав Ліскович, за інформацією ЗМІ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-