Німеччина заробила на кризі в Греції майже €3 мільярди

Німеччина заробила на кризі в Греції майже €3 мільярди

Укрінформ
Німеччина, яка вважається казначеєм Європи, заробила на порятунку Греції майже 3 млрд євро. 

Про це із посиланням на відповідь федерального уряду на запит фракції Зелених у Бундестагу повідомляє Spiegel

"Грецька криза принесла Німеччині пристойний прибуток. З 2010 року Федеративна Республіка отримала близько 2,9 млрд євро у вигляді відсотків", - йдеться в документі.

Прибуток отриманий в основному від купівлі грецьких державних облігацій у рамках Securities Market Programme (SMP) Європейського центрального банку, які були отримані Бундесбанком (Центробанком) і перераховані до федерального бюджету. Бундесбанк також самостійно придбавав державні цінні папери у великій кількості.

Читайте також: Юнкер скликає міні-саміт ЄС із питань міграції

Підписані раніше угоди передбачали, що країни-кредитори мають виплачувати Греції прибуток, отриманий у рамках SMP, при виконанні всіх вимог жорсткої економії і проведенні реформ. Проте, в 2013 році Афінам було передано всього 2 млрд євро, в 2014 - близько 1,8 млрд. Один лише Бундесбанк до 2017 року у рамках програми заробив близько 3,4 млрд євро, а Греції і в Європейський стабілізаційний механізм перерахував у 2013 році 527 млн євро і у 2014 році - 387 млн. Крім того, кредит Греції по лінії німецького державного банку KfW приніс відсотки у розмірі 400 млн євро.

У четвер міністри фінансів ЄС зустрінуться для того, щоб обговорити подальші кроки щодо полегшення боргового тягаря Греції. У серпні закінчується третя Програма допомоги на суму 86 млрд євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-