Грібаускайте вважає, що існує велика небезпека військового вторгнення РФ

Грібаускайте вважає, що існує велика небезпека військового вторгнення РФ

Укрінформ
Президент Литви Даля Грібаускайте вважає, що з боку Росії існує велика небезпека військового вторгнення, якщо Вільнюс не буде постійно готовий до оборони.

Про це вона заявила в інтерв'ю німецькому виданню Spiegel Online, повідомляє DW.

"Якщо ми покажемо, що можемо і хочемо захистити себе, тоді ніхто не нападатиме на нас. Ми маємо бути готові психічно, політично, технологічно, серцем і душею", - вказала Грібаускайте.

Президент зазначила, що російські війська, зосереджені на кордонах країн Балтії і Польщі, в десять разів перевершують сили НАТО, які знаходяться там. Проте вона підкреслила, що молоде покоління литовців готове захищати свою країну. При цьому Грібаускайте вважає великою помилкою, що цього не сталося в 1940 році, коли Червона армія окуповувала Литву.

Читайте також: У Ризі дипломатам і депутатам показали фільм про Сенцова

Одночасно вона висловила думку, що західні держави занадто наївні в оцінці Росії. "Тільки коли на них нападають, і вони помічають, що Росія втручається в їх інтереси, шпигує за ними або маніпулює їх виборами, вони прокидаються", - зазначила президент Литви, додавши, що Путін говорить одне, а робить інше.

При цьому литовський лідер, що є одним з затятих критиків будівництва газопроводу "Північний потік-2", підкреслила тісний взаємозв'язок постачань енергоносіїв і політики. Якщо Європа через "Північний потік-2" зробить себе залежною від Росії, то це дасть Путіну дієвий інструмент для проведення своєї політики, відмітила Грібаускайте.

Раніше президент Литви неодноразово стверджувала, що Росія може напасти на країни Балтії. У 2014 році Грібаускайте назвала Росію "терористичною державою", а в 2017 році в ході загальнополітичної дискусії на Генеральній Асамблеї ООН заявила, що РФ відпрацьовує сценарії нападу на сусідні країни на навчаннях "Запад-2017".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-