Глава МЗС Польщі: Закон про Інститут нацпам'яті треба швидко змінити

Глава МЗС Польщі: Закон про Інститут нацпам'яті треба швидко змінити

Укрінформ
Закон про Інститут національної пам’яті (ІНП) Польщі потрібно швидко змінити.

Про це в суботу в ефірі радіо rmf.fm заявив глава МЗС Польщі Яцек Чапутович.

“У відносинах зі США та Ізраїлем це є проблемою, і варто погодитися, що в цьому питанні слід прийняти певне рішення”, - заявив Чапутович.

Він зазначив, що погоджується з думкою віце-прем'єр-міністра Ярослава Говіна, який заявив, що закон про ІНП слід негайно змінити, оскільки в нинішньому вигляді він шкодить національним інтересам Польщі.

Чапутович підкреслив, що в нинішній ситуації “усе ще спостерігається певна недовіра і занепокоєння ситуацією” з боку США та Ізраїлю.

Читайте також: В аварії українського літака у Польщі постраждав народний депутат

Говін у п’ятницю в ефірі польського телеканалу tvn24 заявив, що у відносинах із США та Ізраїлем є певні проблеми через закон про ІНП. Він зауважив, що від самого початку цей закон викликав сумніви, які, щоправда, тоді стосувалися виключно так званої “української поправки” в законі про ІНП.

Як повідомлялося, закон про ІНП Польщі набув чинності 1 березня. Ним передбачається, зокрема, покарання штрафом і тюремним ув'язненням до трьох років осіб, у тому числі іноземців, які звинувачуватимуть Польщу і польський народ у злочинах нацистів у роки Другої світової війни. Ця поправка викликала різку критику в Ізраїлі та США. Також закон передбачає кримінальне переслідування за заперечення “злочинів українських націоналістів” проти громадян Польщі в період з 1925 по 1950 роки. Дуда попросив Конституційний суд РП вивчити конституційність у тому числі й "української" поправки.

Закон зараз перебуває на розгляді КС Польщі. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-