У Росії таємно знищують архіви про в'язнів ГУЛАГу

У Росії таємно знищують архіви про в'язнів ГУЛАГу

Укрінформ
Російська влада на підставі секретного наказу від 2014 року знищує архівні документи з інформацією про репресованих у СРСР.

Про це пише "Коммерсант" з посиланням на лист директора Музею історії ГУЛАГу Романа Романова главі президентської Ради з прав людини Михайлу Федотову.

"Знищення карток (в'язнів - ред.) означає повне видалення інформації про знаходження засуджених у системі ГУЛАГу", - йдеться в листі.

Директор Музею історії ГУЛАГу повідомив, що в Росії на підставі засекреченого міжвідомчого наказу 2014 року знищуються архівні облікові картки з відомостями про репресованих у СРСР. Про це першими дізналися ті заявники, які намагалися з'ясувати долю родичів. Вони отримали відповіді з МВС, в яких йшлося про знищення облікових карток засуджених.

Дослідник Сергій Прудовський, який навесні шукав інформацію про репресованого селянина Федора Чазова, з'ясував, що були знищені не лише особиста справа, а й архівна картка ув'язненого. В управлінні МВС по Магаданській області, куди звернувся історик, повідомили, що 12 лютого 2014 року був виданий наказ з грифом "для службового користування". У документі, який підписаний ФСБ, МВС, Мін’юстом, Генеральною прокуратурою, Службою зовнішньої розвідки та іншими відомствами, йдеться, що картки на засуджених належить зберігати "до досягнення ними (засудженими) 80-річного віку". У зв'язку з чим прийнятий такий наказ і чому він має секретний характер, у МВС не пояснили.

Читайте також: Радянська система ГУЛАГу в Росії не змінилася - Amnesty International

Директор Музею історії ГУЛАГу звернувся до глави РПЛ з проханням розібратися в проблемі. Федотов пообіцяв допомогти. За його словами, збереження архівних матеріалів "принципово важливо, оскільки це засіб протидії фальсифікації історії".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-