Путін підписав закон про контрсанкції проти США та їх союзників

Путін підписав закон про контрсанкції проти США та їх союзників

Укрінформ
Президент Росії Володимир Путін підписав закон "Про заходи дії (протидії) на недружні дії Сполучених Штатів Америки та інших іноземних держав".

Документ опубліковано на офіційному порталі правової інформації в понеділок.

За рішенням президента уряду РФ надається право вводити різні заходи, але вони не повинні застосовуватися щодо життєво необхідних товарів, аналоги яких не має в Росії та інших країнах, а також щодо товарів, що ввозяться громадянами для особистого користування. Відповідні рішення також можуть бути прийняті президентом на підставі пропозицій Ради безпеки РФ.

Контрсанкції можуть застосовуватися щодо США та інших іноземних держав, які здійснюють "недружні дії" стосовно РФ, російських фізичних і юридичних осіб. Заходи у відповідь також можуть бути введені проти організацій, що знаходяться під юрисдикцією "недружніх країн", прямо або непрямо підконтрольних таким державам або афілійованих з ними, посадовців і громадян цих країн, причетних до санкцій проти РФ.

Стосовно таких країн і осіб закон допускає припинення або призупинення міжнародної співпраці в галузях відповідно до рішення президента, введення заборони або обмежень на ввезення або вивезення продукції і сировини, участь в держзакупівлях і закупівлях держкорпорацій і інших юросіб, участь в приватизації державного і муніципального майна, організації і проведенні від імені РФ приватизаційних угод. 

Переліки продукції та сировини, ввезення або вивезення яких буде заборонено або обмежено, а також заборонених робіт і послуг визначить уряд.

В той же час закон дозволяє вводити й інші заходи відповідно до рішення президента, щоб мати можливість оперативно реагувати на обстановку, що змінюється. У разі застосування "недружніми іноземними державами" національного режиму, передбаченого міжнародними договорами, відносно російських товарів (робіт, послуг) або встановлення вилучень з нього, президентові РФ надається право прийняти рішення про застосування Росією аналогічних заходів.

Закон набуває чинності з дня офіційної публікації.

Читайте також: Держдума РФ ухвалила закон про контрсанкції

Держдума 22 травня ухвалила цей закон в третьому читанні. 30 травня російські сенатори також ухвалили закон про контрсанкції.

Як повідомляв Укрінформ, 6 квітня адміністрація США оголосила про введення нового пакету санкцій проти десятків фізичних і юридичних осіб в Російській Федерації. Серед них - наближені до Кремля бізнесмени Олег Дерипаска, Ігор Ротенберг, Кирило Шамалов, Віктор Вексельберг, сенатор Сулейман Керімов, голова правління "Газпрому" Олексій Міллер, секретар Ради нацбезпеки Микола Патрушев, колишній "охоронець" Путіна, зараз керівник Росгвардії Віктор Золотов та інші. 

Крім того, американський Мінфін ввів обмеження проти 15 юридичних осіб - компаній і організацій.

Усі їх активи, які підпадають під юрисдикцію США, заблоковано. Фізичним і юридичним особам в Сполучених Штатах заборонено мати з ними справи або укладати угоди. Крім того, особи, які не є резидентами США, можуть також потрапити під санкції через свідоме проведення значних транзакцій з особами і компаніями, вказаними в списку санкцій США.

Як заявив глава Мінфіну США Стівен Мнучін, Вашингтон ввів нові санкції проти російських олігархів через дестабілізуючу діяльність уряду РФ по всьому світу - від України і Сирії до країн західної демократії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-