Радбез ООН не змогла прийняти резолюцію по Ізраїлю і Палестині

Радбез ООН не змогла прийняти резолюцію по Ізраїлю і Палестині

Укрінформ
Жодна з резолюцій Ради Безпеки ООН щодо дій Ізраїлю в Секторі Газа не була прийнята. Вашингтон наклав вето на запропонований Кувейтом проект, однак і резолюцію США не підтримали члени Радбезу.

Ситуація в Секторі Газа розділила членів Ради безпеки ООН на два табори: тих, хто засуджує Ізраїль за надмірне застосування сили, і тих, хто звинувачує у всьому ХАМАС. Саме до останніх відносяться США, тому постійний представник країни Ніки Хейлі в п'ятницю, 1 червня, заблокувала запропоновану Кувейтом резолюцію, повідомляє Дзеркало тижня, посилаючись на інформацію Reuters.

Вона засудила цей проект за "грубий однобічний погляд" і відсутність засудження діяльності палестинського терористичного угруповання.

"Терористичне угруповання ХАМАС несе головну відповідальність за жахливі умови життя в Секторі Газа. Кожний, хто турбується про мирний процес повинен голосувати проти цього", - заявила посол США в ООН.

Однак ряд країн все ж підтримали резолюцію, що засуджує Ізраїль за надмірне використання сили проти палестинського народу, зокрема, Франція, Росія, Китай, Кот-д'івуар, Казахстан, Болівія, Перу, Швеція та Екваторіальна Гвінея. Утрималися Великобританія, Нідерланди, Польща та Ефіопія.

Читайте також: ООН виступає за негайне припинення сутичок у Секторі Газа

Нагадаємо, що для прийняття резолюції необхідно 9 голосів членів Радбезу без вето постійних її представників: Сполучених Штатів, Великобританії, Франції, Росії та Китаю.

У той же час, альтернативний проект Сполучених Штатів, в якому країна покладає всю провину на ХАМАС і визнає право Ізраїлю на самооборону, також не знайшов підтримки. Зате три члена Ради безпеки проголосували проти, десять – утрималися.

Напередодні повідомлялося, що ізраїльські ВПС двічі за добу обстріляли військові об'єкти сектора Газа, завдавши, загалом, близько 60 ударів.

Нагадаємо, 23 травня група бойовиків ХАМАС із Сектора Газа зуміла прорвати ізраїльську огорожу і підпалити армійський пост. У відповідь на ці дії військово-повітряні сили Ізраїлю завдали удару по позиціях морської поліції руху ХАМАС в регіоні, а також по об'єкту "підземної терористичної інфраструктури".

15 травня, у день перенесення посольства США з Тель-Авіва до Єрусалиму та 70-ї річниці проголошення Держави Ізраїль відбулися масові заворушення в Секторі Газа поблизу ізраїльського кордону. Під час спроб прорвати кордон було вбито 60 палестинців, близько 2700 дістали поранення. Як стало відомо пізніше, 52 убитих були членами терористичного угруповання ХАМАС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-